Eveniment

Rata inflaţiei în Turcia a scăzut la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2021 după politicile electorale ale lui Erdoğan dinainte de alegerile cruciale de luna trecută

Rata inflaţiei în Turcia a scăzut la cel mai scăzut...

Autor: Ştefan Stan

05.06.2023, 13:03 200

Rata inflaţiei în Turcia a scăzut la cel mai scăzut nivel de la sfârşitul anului 2021, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdoğan a oferit gaz gratuit înainte de alegerile cruciale de luna trecută, ceea ce a dus la scăderea facturilor gospodăriilor.

Preţurile de consum au crescut cu 39,6% în mai faţă de aceeaşi lună a anului precedent, cel mai scăzut ritm anual din decembrie 2021 şi o scădere de la 43,7% în aprilie, potrivit Institutului turc de statistică (Turkstat). Preţurile au urcat cu doar 0,04% în luna mai, de la o lună la alta.

Cifrele de relaxare a inflaţiei au reflectat o scădere de aproape 14% a cheltuielilor pentru locuinţe între aprilie şi mai, care a venit ca urmare a faptului că Turkstat a introdus în calculele sale un preţ mediu al gazelor de zero.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO