Eveniment

Război în Ucraina 27 aprilie 2022

Război în Ucraina 27 aprilie 2022
28.04.2022, 00:05 41

Banca Mondială: Războiul din Ucraina va provoca cel mai mare şoc al preţurilor din ultimii 50 de ani

Războiul din Ucraina va provoca „cel mai mare şoc asupra mărfurilor“ din anii 1970, a avertizat Banca Mondială. Într-o nouă prognoză, instituţia spune că perturbarea cauzată de conflict ar duce la creşteri uriaşe ale preţurilor la bunuri, de la gaze naturale la grâu şi bumbac.

„Creşterea preţurilor începe să aibă efecte economice şi umanitare foarte mari“, a declarat Peter Nagle, coautor al raportului, pentru BBC. El a spus că gospodăriile din întreaga lume simt criza costului vieţii. Preţurile energiei vor creşte cu peste 50%, crescând facturile pentru gospodării şi companii, spune Banca Mondială. Cea mai mare creştere va fi înregistrată de preţul gazelor naturale în Europa, al cărui preţ va fi mai mult decât dublu. Preţurile sunt prognozate să scadă anul viitor şi în 2024, dar chiar şi atunci vor rămâne cu 15% mai mari decât au fost anul trecut.

Şefa Comisiei Europene acuză Rusia că încearcă să şantajeze blocul european cu gazele naturale

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a acuzat Rusia că încearcă să şantajeze blocul european folosindu-se de gazele naturale, după ce gigantul energetic rus Gazprom a oprit miercuri livrările către Polonia şi Bulgaria, scrie CNN. „Anunţul Gazprom este o altă încercare a Rusiei de a ne şantaja cu gaz. Suntem pregătiţi pentru acest scenariu. Planificăm răspunsul nostru coordonat al UE“, a scris von der Leyen pe Twitter.

Ucraina a pierdut câteva oraşe din est, în timp ce Rusia îşi intensifică ofensiva

Lupte grele sunt în desfăşurare pe trei fronturi, iar forţele ruse sunt întărite şi reaprovizionate din bazele din interiorul Rusiei, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al armatei ucrainene, citat de CNN. În ciuda pierderilor de teritorii, autorităţile ucrainene au declarat că nouă atacuri inamice au fost respinse numai în regiunile Doneţk şi Lugansk.

Civilii ucraineni fug din oraşul Herson de frica „referendumului“ rusesc

Civilii ucraineni fug din oraşul Herson din sudul Ucrainei, în timp ce forţele de ocupaţie ruse se luptă să organizeze un „referendum“ în regiune, spun oficialii ucraineni, citaţi de CNN.

Trupele ruse au preluat controlul consiliului din oraşul Herson şi se pregătesc să organizeze un sondaj privind viitorul regiunii extinse, cerând oamenilor să voteze „independenţa“ acesteia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO