Eveniment

Război în Ucraina 28 martie 2022

Război în Ucraina 28 martie 2022
24.03.2022, 00:04 37

Ucraina cere Occidentului armament şi acuză Rusia că distruge depozitele de combustibil şi alimente

Preşedintele Volodimir Zelenski a îndemnat Occidentul să ofere Ucrainei tancuri, avioane şi rachete pentru a respinge forţele ruse, deoarece guvernul său a declarat că forţele Moscovei vizează depozitele de combustibil şi alimente ale ţării, scrie Reuters. 

 

Rusia confirmă că a bombardat oraşul ucrainean Liov cu rachete de croazieră

Rusia a anunţat că a lovit ţinte militare din oraşul Liov din vestul Ucrainei cu rachete de croazieră de înaltă precizie, a anunţat duminică ministerul rus al apărării. Rusia a bombardat un depozit de combustibil folosit de forţele ucrainene de lângă Liov cu rachete cu rază lungă de acţiune şi a folosit rachete de croazieră pentru a lovi o fabrică din oraş folosită pentru repararea sistemelor antiaeriene, staţii radar şi obiective pentru tancuri, a spus ministerul, citat de Reuters.

 

Germania plănuieşte să cumpere un scut antirachetă

Guvernul german, convins de invazia rusă în Ucraina să investească masiv în apărare, are în plan să cumpere un sistem israelian de protecţie împotriva rachetelor, scrie cotidianul german Bild. Decizia nu a fost încă luată oficial, dar Partidul Social Democrat al cancelarului Olaf Scholz, principala formaţie a coaliţiei de guvernământ, este în favoarea acesteia, afirmă cotidianul din Germania. Sursa citată scrie că scutul antirachetă ar urma să coste aproximativ 2 miliarde de euro şi ar putea fi operaţional din 2025. Scutul ar fi suficient de puternic pentru a acoperi şi Polonia, România şi statele baltice.

 

Armata ucraineană a reluat controlul unor teritorii

Administratorul regional al Harkovului a declarat că o serie de sate din jurul Malaia Rogan au fost reluate de forţele ucrainene. Un videoclip verificat de CNN arată trupele ucrainene controlând Vilhivka, una dintre aşezările aflate aproape de graniţa cu Rusia. Succesul forţelor ucrainene din jurul Harkovului a fost oglindit şi lângă oraşul Sumî, unde trupele ucrainene au eliberat o serie de aşezări, potrivit videoclipurilor geolocalizate şi verificate de CNN. Un contraatac separat în sud a dus şi la eliberarea a două sate de sub forţele ruse la nord-vest de Mariupol, potrivit administraţiei militare regionale Zaporijjea.

 

Regiunea rebelă ucraineană Lugansk ar putea organiza un referendum pentru aderarea la Rusia

Autoproclamata Republică Populară Lugansk din estul Ucrainei, susţinută de ruşi, ar putea organiza în curând un referendum pentru aderarea la Rusia, a declarat duminică liderul local Leonid Pasecinik, citat de instituţia de ştiri din regiunea rebelă, conform Reuters.

„Cred că în viitorul apropiat va avea loc un referendum pe teritoriul republicii. Oamenii îşi vor exercita dreptul constituţional suprem şi îşi vor exprima opinia cu privire la aderarea la Federaţia Rusă“, a spus Pasecinik.

 

Denis Puşilin, liderul separatist de la Doneţk: Circa 1.700 de civili sunt evacuaţi zilnic în Rusia

Denis Pushilin, liderul Republicii Populare Doneţk, prorusă, a declarat duminică că aproximativ 1.700 de persoane sunt evacuate zilnic din oraşul-port ucrainean asediat Mariupol şi din alte oraşe „la centrul de cazare temporară Volodar pentru evacuaţi“, scrie CNN.

„În schimb, acelaşi număr de oameni pleacă“, a spus Puşilin într-o declaraţie pe Telegram, referindu-se la o aşezare cunoscută sub numele de Nikolske, la aproximativ 21 de kilometri nord-vest de Mariupol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO