Eveniment

Război în Ucraina. Mariupol, Leningradul ucrainenilor

„Acum, Mariupol este un cimitir”. Sursa Ambasada USA la Bucureşti

„Acum, Mariupol este un cimitir”. Sursa Ambasada USA la Bucureşti

Autor: Iulian Anghel

21.04.2022, 00:04 268

Ruşii le fac acum ucrainenilor, în Mariupol, ce le-au făcut lor naziştii în cel de-al doilea război mondial, la Leningrad (acum Sankt Petersburg).

Una dintre platformele Departamentului de Stat al SUA (share.america.gov) face din când în când un fel de „revistă a presei”. „Acum, Mariupol este un cimitir”, arată site-ul citat, care citează, la rându-i, televiziunea britanică BBC (într-un interviu realizat cu o femeie din Mariupol).

Nimic din datele din teren nu arată că războiul se va opri curând. Americanii spun că va fi un război de lungă durată, britanicii cred la fel, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron – implicat în alegerile pentru obţinerea unui al doilea mandat şi care s-a autopropus mediator în războiul din Ucraina -  spune că nu a mai vorbit cu Vladimir Putin după ce au devenit publice dovezile masacrului de la Bucea (un orăşel de lângă Kiev), unde ruşii au asasinat cel puţin

400 de civili şi i-au aruncat în gropi comune).

Site-ul share.america.gov (preluat de Ambasada SUA la Bucureşti) spune că brutalitatea soldaţilor ruşi în Ucraina seamănă cumplit cu cea a armatei Germaniei naziste din Al Doilea Război Mondial. Asedierea Leningradului de către forţele Germaniei naziste, în 1941, a durat 900 de zile, iar oamenii nu aveau provizii decât pentru o lună. Un milion de ruşi au murit atunci la Leningrad. Mulţi au murit de foame, pentru că oraşul a fost complet blocat, iar civilii nu au fost lăsaţi să plece. Asta fac astăzi ruşii „fraţilor lor” ucraineni, în numele „Marelui Război de Apărare a Patriei” ce trebuie să continue cu „denazificarea Ucrainei”.

Potrivit interceptărilor serviciilor de securitate ucrainene, pe care acestea le pun la dispoziţia agenţiilor de presă, ruşii au primit ordin să „pună la pământ” Mariupol. Oricum oraşul, cândva un port prosper, la Marea Azov, pentru standardul ucrainean de viaţă (4.000 de euro PIB/capita în Ucraina, faţă de 10.000 de euro/PIB capita în Rusia şi 12.000 de euro PIB/capita în România), este la pământ. Suntem într-o epocă a imaginii în care adevărul de suprafaţă nu mai poate fi ascuns. Iar acesta arată o ţară distrusă cu intenţie, în care ţintele nu sunt doar forţele militare, ci şi populaţia civilă.

Rezistenţa ucraineană în Mariupol, cât a rămas, stă în subsolurile unui combinat siderurgic, acum făcut praf. În subsolurile acestuia sunt însă şi civili – câteva mii - cărora li se refuză culoare de salvare. Este exact ce le-au făcut naziştii ruşilor în asediul Leningradului.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO