• Leu / EUR4.9471
  • Leu / GBP5.7699
  • Leu / USD4.6905
Eveniment

Reacţia Departamentului Antifraudă legată de Dan Barna: Verificările pe proiectul „Punţi comunitare”, declanşate anterior articolului Rise

Reacţia Departamentului Antifraudă legată de Dan Barna: Verificările pe proiectul „Punţi comunitare”, declanşate anterior articolului Rise

Autor: Departamentul Social

18.10.2019, 12:50 1292

DLAF susţine că verificările pe proiectul „Punţi comunitare”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba şi în care a fost implicată şi firma lui Dan Barna, liderul USR, au fost declanşate anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice.

"Acţiunea de control referitoare la proiectul „Punţi comunitare”, cod SMIS 56760, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice. Verificările preliminare cu privire la proiectele „SES-am Deschide-te!”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba şi „Biblioteca Bunelor Practici. Concept Inovator de Dezvoltare a Mediului Rural”, al cărui beneficiar este Grupul de Consultanţă pentru Dezvoltare DCG SRL, au fost demarate ca urmare a informaţiilor apărute în mass-media privind posibile încălcări ale legii ce pot afecta interesele financiare ale UE în România, demers procedural obişnuit în activitatea instituţiei", precizează Departamentului pentru lupta antifraudă, într-o precizare remisă MEDIAFAX.

Reprezentanţii DLAF transmit că etapa verificărilor preliminare este premergătoare unei acţiuni de control şi are drept scop evaluarea primară a informaţiilor sesizate şi analiza necesităţii deschiderii unei acţiuni de control.

"Atât în etapa verificărilor preliminare, cât şi în etapa acţiunii de control, DLAF analizează modul de respectare a legii în proiectele verificate, stabilind, după caz, doar la finalul demersului DLAF, prin Nota de control, care sunt persoanele fizice sau juridice implicate în derularea proiectului şi dacă au fost identificate suspiciuni de fraudă care ar putea duce la urmărirea lor penală de către parchetul competent. Acţiunile de control se desfăşoară cu respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanelor, precum şi a garanţiilor procedurale statuate de lege, inclusiv a prezumţiei de nevinovăţie recunoscute în cadrul procesului penal", precizează Departamentul.

Instituţia susţine că beneficiază, prin lege, de autonomie funcţională şi decizională.

"Deşi DLAF este, din punct de vedere organizatoric, în cadrul aparatului de lucru al Guvernului şi în coordonarea Prim-Ministrului, instituţia beneficiază, prin lege, de autonomie funcţională şi decizională, independent de alte autorităţi şi instituţii publice şi acţionează ca atare. În consecinţă, Şeful Departamentului nu solicită şi nu primeşte instrucţiuni de la nicio autoritate, instituţie sau persoană în realizarea atribuţiilor sale referitoare la declanşarea şi desfăşurarea controalelor ori la întocmirea şi valorificarea actelor de control.DLAF respinge categoric orice asociere sau încercare de asociere a activităţii sale cu alte evenimente din spaţiul public şi reasigură opinia publică şi partenerii săi, naţionali sau europeni, de respectarea legii şi a procedurilor în vigoare, în îndeplinirea atribuţiilor sale de protejare a intereselor financiare ale UE în România", se mai arată în comunicatul de presă remis MEDIAFAX.

Liderul USR, Dan Barna, a cerut, vineri, ca DLAF să trimită de urgenţă documentele la DNA, pentru că ştie că ”asta e comanda politică pe care au primit-o”. El a menţionat că nu sunt nereguli în acele proiecte, că a răspuns deschis tuturor întrebărilor, atât jurnaliştilor de la Rise, cât şi colegilor din USR şi tuturor celor care au solicitat detalii despre acest subiect.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9471
Diferență: 0,0142
Ieri: 4.9464
Azi: 4.6905
Diferență: -0,3463
Ieri: 4.7068
Azi: 5.7699
Diferență: 0,4055
Ieri: 5.7466
Azi: 4.8974
Diferență: 0,5585
Ieri: 4.8702