Eveniment

Realitatea din spatele Jocurilor Olimpice de la Londra

Autor: Anelis Baciu

30.07.2012, 19:46 468

Teoria Jocurilor spune că Olimpiadele aduc mai degrabă prestigiu ţării organizatoare, reclamă internaţională şi multă distracţie decât o moştenire economică sustenabilă, de durată şi în cele din urmă profitabilă, scrie The Globe and Mail.

Multe olimpiade nu au adus niciun plus PIB-ului statului gazdă. Exemple concrete în acest sens sunt jocurile de la Montreal din 1976 şi de la Atena din 2004.

În ceea ce priveşte Olimpiada de la Londra de anul acesta , economiştii şi politicienii din regat au păreri diferite despre impactul evenimentului pe termen scurt şi lung asupra economiei.

Jocurile vor aduce în cel mai bun caz un uşor impuls economiei. În cazul Londrei, care cu o populaţie de 8,2 milioane de persoane domină economia britanică, efectele pe termen lung sunt incerte, deoarece autorităţile s-au concentrat pe dezvoltarea uriaşelor terenuri virane, nesănătoase, din Londra de Est. De fapt, aceste zone sunt atât de nesănătoase că speranţa de viaţă este cu şapte ani mai mică decât în cartierele bogate din Vest.

"Olimpiada reprezintă o oportunitate importantă de a lega Estul de zonele mai prospere din oraş", a declarat Tony Travers, directorul Institutului Public de Cercetare şi Dezvoltare al London School of Economics. Estimările sale arată că Olimpiada a grăbit dezvoltarea în Marea Britanie, astfel încât şapte decenii au fost comprimate în numai şapte ani.

Organizarea Jocurilor a fost a fost atribuită Londrei în 2003. De atunci, Parcul Olimpic, adiacent oraşului Stratford, s-a aflat într-un continuu proces de dezvoltare şi îmbunătăţire. Bazele sportive au fost restaurate în mod special pentru evenimentul din iulie-august

2012. Majoritatea proiectelor - conectarea zonei la restul Londrei print-o reţea de 38 de drumuri şi poduri, căi ferate subterane şi de suprafaţă - au avut drept scop scoaterea zonei

din conul de umbră în care intrase. "Era un loc mort, un loc neglijat total", a spus Travers.

Problema oricărei olimpiade constă în eşecul creşterii numărului de turişti în anii următori. Milioanele de fani ai sportului care sunt prezenţi la Londra în această perioadă ( 8,8 milioane) nu se vor întoarce probabil anul viitor. De aceea, autorităţile londoneze încearcă din răsputeri să reinventeze locul şi să facă din acesta o zonă rezidenţială comercială şi productivă atractivă şi după încheierea evenimentului. Presiunea apasă pe umerii oficialilor londonezi, în special pe cei ai primarului Boris Johnson şi ai predecesorului său, Ken Livingston, în mandatul căruia s-a câştigat organizarea Olimpiadei. Cei doi trebuie să dovedească că efortul financiar se justifică, în condiţiile în care valoarea investiţiilor este mare. Estimările iniţiale erau de 2,3 miliarde de lire sterlină (2,94 miliarde euro). În prezent costurile au ajuns la 9,3 miliarde de lire sterline (11,91 miliarde euro), iar suma nu include cele şase miliarde de lire sterline (7,68 miliarde euro) investite în sistemul de transport şi două miliarde de lire sterline (2,56 miliarde euro) reprezentând costurile operaţionale ale activităţilor sportive. Factura totală pentru Londra se ridică la 17 miliarde de lire sterline (21,78 miliarde euro).

Olimpiada a dat un impuls uşor economiei Marii Britanii, însă avansul este insuficient pentru ieşirea din recesiune. Creşterea pe termen scurt a PIB-ului va fi de 0.4% , potrivit estimărilor lui Kevin Dalz, economist la Goldman Sachs, publicate de "The Times".

Ciferele referitoare la şomaj, atât pentru Londra, cât şi la nivelul întregii ţări sunt încurajatoare. Rata şomajului a coborât de la 10,1% la 8,2% în ritm trimestrial, însă este greu de spus câte dintre noile locuri de muncă sunt rezultatul Jocurilor Olimpice.

Numărul locurile de muncă din Marea Britanie a crescut cu 182,000 în ultimele trei luni ale anului în curs, deşi PIB-ul s-a diminuat cu 0,7% în al doilea trimestru.

Evoluţia economiei după Jocurile Olimpice este procuparea esenţială a oficialilor britanici.

Scopul autorităţilor a fost crearea unui nou oraş în cadrul unuia deja existent. Dintre toate amplasamentele olimpice, doar patru vor fi folosite şi după 13 august (data oficială a închiderii Olimpiadei), respectiv velodromul, zona principală, terenul de handbal şi centrul acvatic. Celelalte vor fi demolate pentru a face loc locuinţelor, zonelor recreaţionale şi centrelor comerciale, conectate la oraş printr-o reţea modernă de transport, precum trenul de mare viteză Javelin care parcurge distanţa de la St. Pancras la Stratford în şapte minute.

"Marea Britanie este deschisă din nou pentru afaceri", a declarat premierul britanic David Cameron. Oficialul este de părere că infrastructura modernă şi chiriile scăzute vor acţiona ca un magnet în atragerea investitorilor străini.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO