Eveniment

Recolta dubla la floarea-soarelui tine in loc pretul la ulei

Recolta dubla la floarea-soarelui tine in loc pretul la ulei

Click pentru imaginea marita

29.09.2008, 19:40 417

Jucatorii care activeaza in sectorul agricol estimeaza o productie medie de floarea-soarelui de maxim 1,4 tone la hectar, ceea ce inseamna un total de aproximativ un milion de tone, cantitate aproape dubla fata de anul trecut, dar sub asteptarile Ministerului Agriculturii.

Anul acesta, suprafata destinata culturilor de floarea-soarelui s-a ridicat la 867.000 de hectare, in crestere cu 8% fata de 2007.
In 2007 suprafata destinata culturilor cu floarea-soarelui a fost de 830.000 ha, iar productia totala s-a ridicat la 530.000 de tone, adica in medie 600 kg la hectar, mult sub asteptarile pietei si de trei mai putin decat ce s-a obtinut in 2006 si 2005, cand productia medie la hectar a fost de aproape 1.600 kg si respectiv 1.350 kg. Pentru 2008, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale estima la inceputul acestui an o crestere de aproape 150% la cultura de floarea-soarelui, adica o productie totala de 1,6 mil. tone.
"Seceta si inundatiile din lunile iulie si august au afectat atat culturile de porumb, cat si pe cele de floarea-soarelui. La floarea-soerelui nu vom recolta mai mult de un milion de tone anul acesta", a declarat Viorel Matei, presedintele Federatiei Nationale a Agricultorilor din Romania.
Ministerul Agriculturii nu a facut pana acum publice date referitoare la productia de floarea-soarelui, mentionand ca actiunea de recoltare este in curs de desfasurare. "Actiunea s-a prelungit ca urmare a conditiilor nefavorabile din perioada 9-20 septembrie 2008. Estimam incheierea recoltarii la cultura de floarea-soarelui la inceputul lunii octombrie", a explicat Mariana Radu, director adjunct al Directiei de Prospectare-Evaluare Agricola in cadrul Ministerului Agriculturii.
Potrivit lui Matei, zvonurile unei recolte mari, de peste 1,5 milioane de tone, aparute in prima parte a anului, au avut consecinte negative asupra pretului la floarea-soarelui. "Pretul a scazut de la 1,05 lei/kg (0,28 euro/kg), cu cat se comercializa la inceputul anului, la 0,70 lei/kg (0,19 euro/kg). Cand si-au dat seama producatorii ca productia nu este atat de mare au inceput sa creasca pretul pana la 0,9 lei/kg (0,24 euro/kg)", a zis Matei. Daca pretul se va stabiliza la aceasta valoare, productia de floarea-soarelui ar putea ajunge anul acesta la aproximativ 250 de milioane de euro.
Interagro, unul dintre cei mai mari jucatori din agricultura dupa cifra de afaceri si care exploateaza 50.000 de hectare de teren agricol, a diminuat suprafetele destinate culturii de floarea-soarelui in favoarea porumbului. "Anul acesta am avut doar 2.500 de hectare cultivate cu floarea-soarelui si am obtinut trei tone la hectar, adica o productie totala de 7.500 tone", a anuntat Sorin Dogaru, directorul diviziei agricole din cadrul Interagro, care face o diferenta clara intre productia de anul acesta si cea din 2007, care a fost afectata de seceta.
Seceta de anul trecut a determinat o reducere si a consumului de ulei pe plan local si a reprezentat o portita pentru producatori pentru a putea creste preturile si readuce echilibrul intre cerere si oferta.
In conditiile noii recolte, producatorii de ulei spun ca nu se vor mai inregistra scumpiri si ca este posibila chiar o reducere a pretului la ulei.
Reprezentantii Argus Constanta au declarat ca au scazut deja preturile cu aproximativ 7- 8% pe fondul noii recolte, iar americanii de la Bunge estimeaza o stagnare a preturilor.
"La nivel mondial, conditiile par a fi mai putin volatile decat anul trecut inregistrandu-se in general recolte bune. De aceea, inregistrarea unor noi cresteri ale preturilor este putin probabila. Cu preturi mult mai stabile speram ca piata va creste din nou anul acesta. Recolta din acest an este conforma asteptarilor noastre asa ca nu ar trebui sa lipseasca materia prima, semintele de floarea-soarelui", a spus Michael Whitney, directorul general al Bunge Romania, liderul pietei locale de ulei vegetal.
"Cred ca a avut loc o scadere a consumului, poate chiar si cu 10%, din cauza cresterii preturilor la uleiurile vegetale cat si la toate categoriile de alimente", este de parere directorul Bunge Romania.
In prezent, consumul anual de ulei pe cap de locuitor este de aproximativ 11-12 litri, volumul total al pietei locale de ulei vegetal fiind de aproximativ 250.000 de tone de ulei anual. Pentru anul acesta, principalii producatori (Bunge Romania, Expur Urziceni, Prutul Galati, Argus Constanta, Cargill Romania si Ardealul Carei) estimeaza o crestere de sub 10% a pietei de peste 400 mil. euro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO