Eveniment

Se repetă anul 2020? Arşita şi seceta pot înjumătăţi producţia de porumb şi floarea-soarelui a României. Fermierii estimează o producţie de porumb de circa 8 mil. tone, după ce estimările iniţiale erau de peste 14 mil. tone

Se repetă anul 2020? Arşita şi seceta pot...

Autor: Florentina Niţu

18.07.2022, 17:00 3621

În 2022 s-au irigat doar 7% din suprafaţa cultivată cu cereale La grâu, recolta a fost de circa 7,5 mil. tone, deşi primele date arătau 9-9,5 mil. tone. Fermier: „La final de an vom vorbi de exituri din business, de credite nerambursate şi de locuri de muncă puse în pericol, iar, pe lanţ, industria va suferi cel mai mult.”

Estimările îndrăzneţe din prima parte a anului în ceea ce priveşte producţia agricolă, care indicau circa 30 de milioane de tone de cereale, au fost spulberate de arşiţa şi seceta pedologică care au pus stăpânire totală pe unele zone ale ţării. Astfel, fermierii au avut producţii mai mici la grâu, orz şi rapiţă, dar la porumb şi floarea-soarelui se aşteaptă să mai recolteze jumătate din producţia estimată iniţial, doar de pe suprafeţele irigate, celelalte fiind deja compromise aproape 100%.

„Întreg arealul ţării este cuprins de arşiţă. Pe lângă seceta pedologică, care înseamnă lipsa apei de la rădăcinile plantei, această arşiţă atmosferică înseamnă temperaturi foarte înalte pentru o perioadă lungă de timp şi au fost afectate atât culturile de toamnă, cât şi culturile de primăvară. Cele mai afectate culturi sunt cele din zona Moldovei, dar avem şi în sud, în Ialomiţa, în partea de nord a judeţului Călăraşi, în Buzău, în Brăila, în Giurgiu şi în Teleorman”, spune Ionel Arion, preşedintele Federaţiei Naţionale Pro Agro.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO