Eveniment

Reprezentanţii HoReCa cer redeschiderea localurilor la interior pe 15 iunie: Veniturile angajaţilor din industrie se bazează pe bacşis. Şomajul tehnic aferent salariului minim pe economie e insuficient supravieţuirii

Reprezentanţii HoReCa cer redeschiderea localurilor la...

Autor: Cristina Roşca

08.06.2020, 14:07 158

Reprezentaţii industriei HoReCa cer ca pe 15 iunie să se elimine restricţiile pentru funcţionarea teraselor şi redeschiderea localurilor la interior cu o serie de reguli. Într-o scrisoare deschisă către Guvern, oficialii din industria de hoteluri, restaurante şi baruri, prin intermediul patronatelor din turism – HORA, FPTR, ANAT şi FIHR – cer reluarea activităţii conform discuţiilor anterioare. Mai exact, conform unui plan discutat cu autorităţile s-a stabilit deschiderea teraselor la 1 iunie şi apoi reluarea în trepte a activităţii.

“Reluarea activităţii va diminua numărul de angajaţi care vor fi concediaţi. Azi se estimează ca 30% din angaţi îşi vor pierde locurile de muncă, iar dacă redeschiderea nu va avea loc săptămâna viitoare numărul concedierilor va creşte spre 40%, ceea ce înseamna aproximativ 150.000 de şomeri.”

Aproximativ 400.000 de oameni lucrează direct sau indirect în HoReCa, respectiv 130.000 de angajaţi în unităţi de alimentaţie publică, 80.000 salariaţi în unităţi de cazare şi peste 190.000 de angajaţi în companii care dezvoltă afaceri în domenii conexe, precum agricultură, furnizorii locali de ingrediente, producători şi distribuitori materie primă, importatori şi distribuitori de produse alimentare, prestatori de servicii dedicate industriei, precum şi sisteme de gestiune, curăţenie, transport, logistică, ambalaje.

“Azi au fost reactivaţi numai o parte din ei (odată cu redeschiderea teraselor – n.red.). Veniturile angajaţilor din industrie se bazează în mare parte pe bacşis. Ei sunt astăzi în somaj tehnic aferent salariului minim pe economie, venit insuficient supravieţuirii.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO