Eveniment

Restaurant din Sectorul 5, închis de ANPC: mizerie, ustensile vechi, ruginite şi produse stricate

Restaurant din Sectorul 5, închis de ANPC: mizerie,...

Autor: Mediafax

19.09.2022, 18:00 80

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) au închis temporar un restaurant din Sectorul 5 al Capitalei, după ce consumatorii s-au plâns în legătură cu produsele servite la această unitate, dar şi în legătură cu mizeria.

Potrivit ANPC, alerta a venit pe o reţea de socializare.

„Cmisarii ANPC au realizat o verificare a Restaurantului Excellence, din sectoul 5 al Capitalei, administrat de operatorul economic Selenium Expres Service SRL. În urma acestei acţiuni, echipa de control a constatat că operatorul prestează servicii de alimentatie publică care pot pune în pericol viaţa, sănătatea şi interesele economice ale consumatorilor”, transmite ANPC, luni, într-un comunicat de presă.

Comisari au constatat că erau folosite materii prime, semiprepararte şi preparate finite fără elemente de identificare şi caracterizare şi fără data limită de consum, pentru a se putea stabili conformitatea acestora, nu era respectat regimul de temperatură al produselor, respectiv preparate finite calde depozitate în spaţiul frigorific, faţă de minimum + 60 grade C, cât ar fi fost conform reglementărilor. Spaţiile frigorifice erau neigienizate, cu zone ruginite, mucegai si chedere rupte. De asemenea, erau folosite tăvi de copt degradate, ustensile de bucătarie neprofesionale cu grad ridicat de uzură, bureţi de sârmă pentru curăţat vase, iar colectarea reziduurilor se făcea în recipiente tip pubele fără capac şi acţionare la picior. Comisarii au constatat şi schimbarea stării termice a produselor, folosirea unor legume cu modificări organoleptice de aspect consistenţă şi culoare, dar şi depozitarea produselor alimentare direct pe paviment. În plus, grătarul folost era total neigenizat, cu arsuri masive şi depozite de resturi alimentare. Nu erau respectate vecinătăţile în spaţiul frigorific (ouă neigenizate lângă preparate semipreparate din carne), lipseau plasele pentru insecte şi nu erau indicaţi în listele meniu alergenii şi a produsele realizate din materii prime congelate. La restautant se foloseau mijloace de cântărire fără verificare metrologică şi lipsea autorizaţia de funcţionare pe anul în curs.

În urma constatărilor, comisarii ANPC au aplicat o amendă în valoare de 20.000 lei, au oprit definitiv de la comercializare peste 100 kg de produse alimentare neconforme, în valoare de circa 2.500 lei şi s-a decis oprirea temporară a prestării serviciului până la remedierea deficienţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO