Eveniment

Reuniune de urgenţă în Europa: Preţul la gaze a urcat cu 20%, după ce Rusia a tăiat livrările către Polonia şi Bulgaria. Comisia Europeană: Rusia foloseşte gazul ca instrument de şantaj

Berlinul a declarat că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii UE şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare, securitatea aprovizionării este garantată în prezent.

Berlinul a declarat că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii UE şi, deşi această mişcare este considerată a fi îngrijorătoare, securitatea aprovizionării este garantată în prezent.

Autor: Răzvan Botea

28.04.2022, 00:06 73

Preţul gazelor a crescut în Europa cu 20%, imediat după ce Gazprom a anunţat că a tăiat livrările de gaze în Polonia şi Bulgaria, două ţări care depind în bună măsură de gazul rusesc. Ca urmare a acţiunii Rusiei, Germania a anunţat că discută situaţia cu partenerii europeni într-o reuniune de urgenţă.

Preţul contractelor futures, care urmăresc preţul en-gros al gazului din Europa, a crescut cu aproximativ 20%, iniţial, apoi a scăzut până la o creştere de 8%, la 106 euro/MWh. Preţurile sunt de peste şase ori mai mari decât acum un an, transmite Financial Times.

Berlinul a declarat că discută decizia Gazprom din Rusia de a opri fluxurile de gaze către Polonia şi Bulgaria cu partenerii Uniunii Euro­pene şi, deşi această mişcare este consi­derată a fi îngrijorătoare, se­curitatea aprovizionării este garantată în prezent, transmite Bloomberg.

„Per total, fluxurile de gaze sunt în prezent la un nivel stabil, dar monitorizăm situaţia foarte îndea­proape“, a declarat miercuri Minis­terul Economiei din Berlin într-o de­claraţie trimisă prin e-mail, citat de Bloomberg.

Miercuri dimineaţa, Gazprom a emis o declaraţie în care a spus că a o­prit livrările atât către Polonia, cât şi că­­tre Bulgaria - ambii mari consu­ma­tori de gaz rusesc - din cauza plă­ţilor ca­re nu au fost efectuate în moneda ru­­­sească. A spus că livrările vor fi re­luate odată ce aceste plăţi vor fi efec­tuate.

Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene, a acuzat Rusia că a încercat să folosească gazul ca „instrument de şantaj“, după decizia Gazprom de a suspenda livrările.

„Anunţul Gazprom privind oprirea unilaterală a livrării de gaze către clienţi din Europa reprezintă încă o încercare a Rusiei de a utiliza gazul ca instrument de şantaj. Acest lucru este nejustificat şi inacceptabil. Şi demonstrează încă o dată faptul că Rusia nu este un furnizor de gaze de încredere. Acest scenariu nu ne-a luat prin surprindere. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre“, a declarat ea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO