Eveniment

Rezultatul uneia dintre cele mai mari anchete anticorupţie din ultimii ani în fotbal: Fostul şef al Federaţiei de fotbal din China a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Rezultatul uneia dintre cele mai mari anchete...

Autor: Mediafax

26.03.2024, 09:31 44

Fostul şef al federaţiei naţionale de fotbal din China, Chen Xuyuan, a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru acceptarea de mită, a anunţat marţi presa de stat, citată de Reuters, în urma uneia dintre cele mai mari anchete anticorupţie din ultimii ani în acest sport.

Sentinţa severă pentru Chen, în vârstă de 67 de ani, încheie o investigaţie asupra oficialilor de fotbal la nivel înalt din China, într-un sport care se confruntă de mult timp cu corupţia, pe care fanii au acuzat-o pentru slabele performanţe ale echipei naţionale de-a lungul timpului.

În ultimul episod al unei serii de documentare în patru părţi despre corupţie, difuzată la televiziunea naţională în ianuarie, Chen a declarat că, în noaptea dinaintea devenirii sale ca preşedinte al Federaţiei Chineze de Fotbal (CFA) în 2019, a primit rucsacuri care conţineau fiecare câte 300.000 de yuani (41.568 de dolari) de la doi oficiali locali din fotbal care doreau ca el „să aibă grijă de ei".

Mărturisirile de corupţie au devenit un element obişnuit la televiziunile naţionale de când preşedintele Xi Jinping a venit la putere şi a declanşat o amplă campanie anti-corupţie care a cuprins şi fotbalul.

Un tribunal din provincia centrală Hubei a constatat că Chen a profitat de diversele sale funcţii din 2010 până în 2023, inclusiv cele legate de CFA, pentru a ajuta alte persoane în chestiuni legate de contractarea de proiecte, operaţiuni de investiţii şi aranjamente pentru evenimente sportive, a relatat marţi agenţia oficială de presă Xinhua.

În schimb, Chen a acceptat bani şi obiecte de valoare în valoare de peste 81 de milioane de yuani.
Chen a adus „daune enorme" cauzei fotbalului chinezesc, a afirmat Xinhua, citând hotărârea judecătorească.

Printre ceilalţi oficiali din fotbal cercetaţi pentru corupţie se numără Chen Yongliang, fost secretar general adjunct executiv al CFA, Liu Lei, fost director la Centrul de management al fotbalului din Wuhan, Yu Hongchen, fost director adjunct al CFA, şi Dong Zheng, fost director general al Superligii chineze.

Chen a fost condamnat la 14 ani de închisoare, Yu la 13 ani, iar Dong la opt ani, potrivit presei de stat.

În 2012, fostul preşedinte al CFA, Xie Yalong, şi succesorul său Nan Yong au fost condamnaţi fiecare la 10 ani şi jumătate de închisoare pentru acceptarea de mită în ultima mare operaţiune de corupţie în fotbal din China.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO