Eveniment

România, greierele din fabula lui La Fontaine: cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est într-o epocă de creştere economică excelentă

România, greierele din fabula lui La Fontaine: cel mai...

Autor: Iulian Anghel

18.02.2019, 19:15 1062

♦ Cu un deficit comercial de 15,4 mld. euro, România a închis anul 2018 în fruntea listei „risipitorilor“ din Europa Centrală şi de Est l Deficitul comercial mare, alături de un deficit fiscal la limita de sus pun presiune pe cursul valutar şi pe dobânzi.

 

Cu o economie de 200 de miliarde de euro, România a avut anul trecut cel mai mare deficit comercial din Europa Centrală şi de Est, mai mult decât dublu faţă de cel al Austriei (7,7 mld. euro), care are o economie de aproape 400 de miliarde de euro.

Lucrurile sunt şi mai vizibile dacă privim ţările foste comuniste.

Cu un PIB cu doar 2-3 miliarde de euro peste cel al României, dar cu o populaţie la jumătate, Cehia a profitat de conjunctura economică bună şi a făcut anul trecut un excedent de peste 15 miliarde de euro. România a cheltuit peste 15 miliarde de euro din importuri peste ceea ce a exportat.

Datele privind PIB-ul nominal al ţărilor UE urmează să apară în martie, dar şi fără acestea se pot face estimări.

Deficitul comercial al României a fost în 2018 undeva la 7-8% din PIB.

Deficitul comercial al Austriei este între 1 şi 2% din PIB.

Polonia a avut un deficit de 5 miliarde de euro, dar are un PIB dublu faţă de cel al României (467 mld. euro în 2017 şi o creştere economică de 5% în 2018).

Prin urmare, deficitul comercial al Poloniei a fost anul trecut de aproximativ 1-2% din PIB. Ungaria a avut şi ea anul trecut un excedent aproape de 4 miliarde de euro (2-3% din PIB). O ţară „pitică” precum Lituania  a consemnat şi ea un excedent de 2,6 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO