Eveniment

România importă căpşune de peste 11 mil. euro, în special de la turci şi greci. Nu prea sunt mari producători autohtoni de căpşune, persoanele fizice le vând la colţul străzii şi nu ajung în supermarketuri

Autor: Roana Rotaru

05.04.2018, 00:07 786

România a importat căpşune de pes­te 11 mil. euro în 2017, cele mai multe căpşune de import provenind din Turcia, Grecia şi Bulgaria, potrivit datelor Eurostat.

Deşi suprafeţele cul­ti­vate cresc de la an la an, producţia authotonă de căp­şune nu ajunge în supermarketuri.

„Persoanele fizice cul­tivă căpşune pe supra­fe­ţe mici pe care le vând la colţul străzii. Acele căp­­şune nu ajung în super­­marketuri. Nu prea sunt mari producători autohtoni de căpşune“, spune Casian Perţe, ac­ţio­nar minoritar al livezii Pomitim din ju­deţul Timiş.

Exporturile de căpşune ale Româ­niei sunt infime faţă de importuri, de doar 100.000 de euro în 2017, adică de 112 ori mai mici decât importurile.

Căpşunele de import au intrat în ţa­ră la un preţ mediu de 7,8 lei pe kilo­gram fără TVA, în 2017, potrivit cal­cu­lelor ZF. În supermarketuri, căp­şu­nile din import se vând în prezent la pre­ţuri cuprinse între 15 şi 20 lei pe kilogram.

România a produs în jur de 23.000 de tone căpşuni în 2016, recoltate de pe o suprafaţă totală de peste 2.700 de hectare, potrivit celor mai recente date publicate de INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO