Eveniment

România sub nămeţi: în Vrancea, cel mai afectat judeţ, 10.000 de persoane sunt încă izolate

România sub nămeţi: în Vrancea, cel mai afectat judeţ, 10.000 de persoane sunt încă izolate

30 de localităţi din judeţul Vrancea erau aseară total izolate. Nămeţii afectează astfel mai mult de 10.000 de persoane. Autorităţile iau în considerare instituirea stării de alertă pentru cele mai afectate regiuni.

Autor: Gabriel Razi, Geanina Sandu

13.02.2012, 00:05 776

Numai în judeţul Vrancea erau ieri-seară izolate 10.000 de persoane. Despre celelalte şase localităţi nu sunt date disponibile. Alte 11.000 de persoane au rămas fără electricitate după ce o avarie a tăiat alimentarea cu energie în 16 localităţi, 14 fiind în judeţul Buzău.

"Se acţionează încontinuu, dar aparatura este îngropată în zăpadă", a spus Mihai Capră, secretar de stat în cadrul MAI.

În ultimele 24 de ore 201 persoane au fost transportate la spitale şi centre sociale din cauza zăpezii. Numărul total al deceselor cauzate de hipotermie a urcat ieri la 68 după ce au fost înregistrate trei decese, două în Argeş şi unu în Teleorman. În Vrancea, unul dintre cele mai afectate judeţe, echipele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au luat legătura cu primarii localităţilor izolate pentru a le transfera lucrători, însă primarii au spus că se descurcă cu forţele locale.

De cealaltă parte, Mihai Capră a declarat ieri că oficialii de la MAI vor analiza situaţia din Vrancea şi că este posibilă instaurarea stării de alertă dacă vor fi întrunite toate condiţiile pentru impunerea unei astfel de măsuri.

O astfel de decizie presupune ca autorităţile publice locale cu competenţe să îşi declare neputinţa de a rezolva problemele, ulterior urmând a fi transferate competenţele la MAI, care prin ISU preia conducerea operaţiunilor. "Dacă sunt îndeplinite condiţiile, instaurăm starea de alertă", a spus Capră.

Dacă se va recurge la instaurarea stării de urgenţă, circulaţia autovehiculelor va fi limitată sau interzisă pe unele drumuri, va fi instituit controlul unor persoane sau derularea de măsuri de evacuare.

Marian Oprişan, şeful Consiliului Judeţean Vrancea, a solicitat ieri acordul MAI pentru declararea stării de alertă în condiţiile în care în judeţ mai multe localităţi sunt în continuare izolate de zăpadă şi a fost emis codul portocaliu de ninsori abundente.

Meteorologii au prelungit avertizarea cod portocaliu de ninsori abundente până marţi la ora 14.00 şi au extins-o pentru jumătatea sudică a ţării, potrivit informării postate pe site-ul Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Astfel, de luni, ora 12.00 până marţi, ora 2.00, Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judeţele din jumătatea sudică a ţării şi pentru Dobrogea.

Vor fi afectate municipiul Bucureşti şi judeţele Caraş-Severin, Mehedinţi, Gorj, Dolj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Galaţi, Brăila, Constanţa, Tulcea. Aici va ninge abundent, iar vântul va sufla cu rafale de până la 55 de kilometri pe oră, stratul nou de zăpadă depăşind 30 - 50 de centimetri.

În acest context ministrul Gabriel Berca le-a atras atenţia prefecţilor, preşedinţilor de consilii judeţene şi primarilor să fie implicaţi 24 de ore din 24 şi să raporteze numărul oamenilor izolaţi.

"Nu discutăm despre apocalipsă, ci intrăm într-o perioadă de cod portocaliu", a spus Berca în videoconferinţa cu prefecţii din Bucureşti şi din cele 31 de judeţe care vor fi afectate de ninsorile abundente din zilele următoare.

Ministrul a avertizat că toate problemele trebuie discutate în comitetele executive de urgenţă, inclusiv cele legate de cheltuirea banilor, pentru a evita surprizele pe acest sector.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO