Eveniment

România, ţara strategiilor fără fundament în educaţie. Mai mult de 76% din şcolile din Bucureşti au media sub 7 la simularea probei de matematică de la evaluarea naţională

România, ţara strategiilor fără fundament în...

Autor: Ramona Cornea

06.04.2024, 11:45 223

În Bucureşti sunt 253 de şcoli, publice şi private, inclusiv licee cu gimnaziu, iar 193 dintre ele au obţinut media sub 7 la proba de matematică, de unde rezultă că 76% dintre şcolile din Bucureşti au obţinut rezultate sub acest prag mediu Întrebaţi în cadrul unei conferinţe de presă câte şcoli sunt în Capitală şi cât reprezintă cele cu media sub 7 din total, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au dat date „din memorie“: 400 de şcoli în total, adică 50% din total Realitatea din sistemul de educaţie ia pe nepregătite autorităţile şi de această dată.

Mai mult de 76% din şcolile din Bucureşti au media sub 7 la simularea probei de matematică de la evaluarea naţională, arată calculele ZF pe baza datelor transmise de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB).

„La nivelul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti situaţia statistică este următoarea: la proba de  limba şi literatura română, nouă unităţi de învăţământ preuniversitar, din care două unităţi de învăţământ preuniversitar privat, au înregistrat media sub 7, la proba de matematică, 193 de unităţi de învăţământ preuniversitar, din care 11 unităţi de învăţământ preuniversitar privat, au înregistrat media sub 7; la proba de limba şi literatura maternă, două unităţi de învăţământ preuniversitar de stat au înregistrat media sub 7“, a transmis ISMB.

În total, în Bucureşti sunt 253 de şcoli, publice şi private, inclusiv licee cu gimnaziu, astfel că cele care au obţinut medii sub 7 la proba de matematică din simularea evaluării naţionale de anul acesta reprezintă mai mult de 75%.

„În acest an şcolar, la nivelul Municipiului Bucureşti funcţionează 157 de şcoli gimnaziale de stat învăţământ de masă, 10 şcoli gimnaziale de stat de învăţământ special şi 20 de şcoli gimnaziale private. De asemenea, 64 de licee/colegii/şcoli profesionale au fost prevăzute în planul de şcolarizare şi nivelul gimnazial“, arată informaţiile ISMB, date care au stat la baza calculului ZF.

Ligia Deca, ministrul educaţiei, spunea an­terior că şcolile cu o medie a rezultatelor sub 7 la simularea evaluării naţionale 2024 vor avea un plan dedicat de intervenţie, iar inspectoratele şcolare judeţene va trebui să transmită numărul de şcoli unde s-au înregistrat medii sub 7 pe disciplină.

Cu toate acestea, când au fost întrebaţi în cadrul unei conferinţe de presă câte şcoli sunt în Capitală şi cât reprezintă cele cu media sub 7 din total, reprezentanţii Ministerului Educaţiei au dat date „din memorie“: 400 de şcoli în total, adică 50% din total, astfel că realitatea din sistemul de educaţie ia pe nepregătite autorităţile şi de această dată.

„Câte şcoli sunt în Bucureşti?“ a fost întrebarea ZF pentru a putea măsura impactul real al rezultatelor dezastruoase la simularea evaluării naţionale din luna februarie a acestui an.

„Ca să vă dau nişte date cât mai aproape de realitate, din memorie, numărul unităţilor de învăţământ de stat din Bucureşti este undeva la puţin peste 400. Asta înseamnă că numărul la care faceţi dumneavoastră referire reprezintă 50%. Este obligaţia inspectoratului să publice reţeaua şcolară, iar la Bucureşti există cu siguranţă, am consultat şi de pe site-ul lor, dar vă putem furniza date exacte, avem aceste date, este foarte simplu să le scoatem“, a spus secretarul de stat Sorin Ion după ce Ligia Deca, mi­nistrul educaţiei, i-a pasat întrebarea.

Ministerul Educaţiei a cerut ca toate şcolile cu media notelor sub 7 la simularea pentru evaluarea naţională să transmită inspectoratelor şcolare planurile de intervenţie până pe 15 martie.

Până acum, doar ISMB a publicat numărul de şcoli cu aceste rezultate şi o serie de re­comandări. Niciun judeţ nu a făcut publice aceste date, niciun inspectorat nu a făcut publică lista şcolilor cu aceste rezultate.



Sorin Ion, secretar de stat: Ca să vă dau nişte date cât mai aproape de realitate, din memorie, numărul unităţilor de învăţământ de stat din Bucureşti este undeva la puţin peste 400.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO