Eveniment

Românii au pregătit bugete chiar şi de 6.000 de euro pentru vacanţele în Grecia şi circuitele în străinătate

Românii au pregătit bugete chiar şi de 6.000 de euro pentru vacanţele în Grecia şi circuitele în străinătate

Pe lângă operatorii locali din turism, târgul de la Palatul Parlamentului a atras şi touroperatori din Bulgaria, Turcia, Grecia şi chiar Indonezia

Autor: Mirabela Tiron

17.03.2011, 23:46 123

Daniel I., 58 de ani, de profesie inginer, prezent cu soţia luila târgul de turism de la Palatul Parlamentului, spune că anulacesta va pleca iarăşi într-o vacanţă în străinătate, aşa cum s-aobişnuit în ultimii 20 de ani.

"I-am propus soţiei mele să mergem şi la standul cu BăileTuşnad, însă a refuzat categoric. Nici staţiunile de pe litoralulromânesc nu o interesează", a spus Daniel, adăugând că soţia luis-a obişnuit cu vacanţele în străinătate.

Soţii Emilia şi Daniel, prezenţi la târgul organizat deAsociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism, care se va desfăşuraîntre 17- 20 martie la Pala­tul Parlamentului, au declarat că au unbuget de 5.000-6.000 de euro pentru două vacanţe în care vor mergeanul acesta. Banii pentru vacanţe provin şi din alte venituri, pelângă cele obţinute din salarii.

"Cum nu avem copii, alocăm un buget impor­tant vacanţelor.Suntem pasionaţi de călătoriile în străinătate. Bugetul de anulacesta este mai mic faţă de cel de anul trecut, cu tot cu banii decheltuială, avem alocaţi 5.000-6.000 de euro", a declarat Emilia,54 de ani, de profesie medic. Soţul ei, de profesie inginer, aprecizat că în ultimii 20 de ani nu au mai avut nicio vacanţă pelitoralul românesc sau în staţiunile balneare. "Vrem să mergem pelitoralul grecesc datorită vremii bune pentru plajă, sprecomparaţie cu vremea de pe litoralul românesc. Staţiunile balneo numă interesează din cauza condiţiilor oferite", a spus Emilia. Dacăîn Grecia un sejur poate fi cumpărat şi cu 95 euro în mai, înstaţiunea Ma-maia o vacanţă de o săptămână la un hotel de treistele costă de la 564 de lei (134 euro) în luna iunie. Daniel aprecizat că vor cumpăra o vacanţă de tip circuit de două săptămâniîn Grecia, pentru a ve-dea insula Creta. Perioada în care vor sămeargă în această vacanţă este începutul lunii iunie. Mai mult, ceidoi, care au mai vizitat în vacanţele lor Tu­ni­sia, Egipt, Israel,Iordania, Portugalia, Spania şi alte ţări europene şi-au planificatşi un sejur în Amsterdam, ca o a doua vacanţă în toamna anuluiacesta.

Cumperi o vacanţă în Spania şi primeşti una gratuită pelitoralul bulgăresc sau mergi în Grecia în mai şi plăteşti 5 europe noapte la cazare sunt doar două dintre pachetele de vacanţă cucare agenţiile de turism s-au prezentat la târgul de turism HolidayMarket, care a adunat peste 100 de operatori din turism. Cazare la5 euro pe zi în Corfu şi Zakynthos.

Pe lângă operatorii locali din turism, târgul a atras şitouroperatori din Bulgaria, Turcia, Grecia, chiar şi Indonezia.Pentru a-şi vinde vacanţele, agenţiile de turism şi-au semnalizatstandurile cu panouri ce promovează cele mai atractive oferte.


Cazare la 5 euro pe noapte în Corfu şi Zakynthos

Unul dintre standurile care iese în evidenţă la târgul de turismeste cel al unei agenţii mici de turism, Delta Best Turism, caresubliniază că în in­su­lele greceşti Corfu şi Zakynthos se găseşteca­zare la preţul de doar 5 euro de persoană pe noapte.

Maria Andrei, directorul general al agenţiei de turism DeltaBest Turism, susţine că cele aproape 100 de locurile din douăautocare cu destinaţia Za-kyn­thos au fost vândute datorită oferteispeciale de cinci euro. "Am vândut toate pachetele de va-canţă pecare le-am pregătit pentru destinaţia grecească Zakynthos pentruluna mai. Preţul unui sejur de şase nopţi, cu cazare la un hotel detrei stele şi transport cu autocarul a fost de 399 de lei (95euro), cazarea fiind doar 5 euro pe noapte", a declarat MariaAndrei. Agenţia de turism a obţi­nut anul trecut o cifră de afaceride 317.000 lei şi un profit de aproape 16.000 lei, la un număr depatru angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Co­merţului.


Peste 300 de euro o vacanţă în Sovata

Pe de altă parte, în staţiunea Sovata o vacanţă la un hotel depatru stele ajunge şi la 308 euro. "În perioada aprilie-iunie,tarifele sunt mai mici, faţă de luna iulie, când preţul unui pachetpentru o săptămână este de 371 euro la un hotel cu centru spa", adeclarat Fulop Nagy Melinda Kinga, di­rec­to­­rul de vânzări alcompaniei Balneoclima­terica din Sovata.

Pentru a atrage turişti, agenţia de turism Alltour oferă chiarşi o vacanţă gratuită în Bul­garia, dacă un client cumpără un sejurîn Spania. "Cine cumpără un sejur de o săptămână în Costa Brava,care costă de la 500 de euro de persoană, primeşte o vacanţă decinci nopţi pentru două persoane pe litoralul bulgăresc", aexplicat Claudia Iftene de la Alltour.


750 de euro un circuit de opt zile în Jakarta şi Bali, fărăbiletele de avio
n

Şi indonezienii au venit să prezinte românilor ce se poate faceîn vacanţă în Indonezia. Ricky Setiawanto, reprezentantultouroperatorului indonezian Panorama Destination, susţine că adecis să ne prezinte ofertele de vacanţă pe piaţa românească pentrucă de aici zboară Qatar Air­ways şi Turkish Airlines, care îi potaduce pe români în Jakarta şi Bali.

Radu Grădinaru, 64 de ani, pensionar, de pro­fesie inginer, estedispus să plătească 1.000 de euro pe o vacanţă de 15 zile, însă nuîn Indonezia, ci în Spa­nia şi Portugalia. "Vreau să merg în lunamai într-un circuit în Spania şi Portugalia pentru 15 zile. Am maifost în circuite turistice, în noiembrie anul trecut am vizitatIsrael şi Egipt. Cred că agen­ţiile de turism locale introduc preamulte ser­vicii opţionale, precum excursii, şi cer tarife mult maimari decât cele pe care le găseşti direct în ţara în care seorganizează excursia", a declarat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO