Eveniment

Romanii nu se grabesc sa contribuie la programe de pensii private

27.07.2005, 20:31 18

Peste 70% din romani nu iau in considerare programele de pensii private, motivele cele mai invocate fiind "sunt prea tanar" sau "ma bazez pe ajutorul statului", releva un sondaj realizat de siteul BestJobs.ro.

Din cele 1.000 de persoane chestionate, numai 18% spun ca deja contribuie la un program de pensii private, iar 10% sustin ca tocmai au inceput sa faca acest lucru.

In ceea ce priveste rezultatele pe categorii de varsta, cei care au intre 25 si 35 de ani considera in proportie de 60% ca sunt prea tineri pentru a contribui la un program de pensii, in timp ce 30% din cei cu varste intre 45 si 55 de ani se bazeaza pe ajutorul statului.

Pentru persoanele care se bazeaza pe ajutorul de la stat mentionam ca in luna mai pensia medie pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare a fost de 362 de lei noi. Aproape 40% din cei cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani contribuie financiar de cativa ani la astfel de programe.

Analiza rezultatelor sondajului in functie de ocupatie arata ca somerii se bazeaza pe ajutorul statului in procent de 20%, in timp ce managerii contribuie deja de casiva ani la programe de pensii private in procent de 23%.

In categoria celor care se gandesc la veniturile lor dupa pensionare si care incearca sa aiba un venit suplimentar pe langa pensia "de la stat" intra in special persoanele care castiga intre 500 si 1.000 de euro lunar.

Persoanele din Constanta si Ploiesti considera in procente de 19%, respectiv 20%, ca statul va avea grija de ele la varsta pensionarii, in timp ce la polul opus se afla clujenii si brasovenii care contribuie la astfel de programe de cativa ani, in procente de 25%, respectiv 28%.

In prezent, pe piata romaneasca, singurele programe de pensii private sunt cele pe care le ofera societatile de asigurari. In lipsa unei legislatii referitoare la pensiile private, asiguratorii au inceput sa ofere produselor de asigurare de viata transformate in planuri de pensii. Aceste produse au reprezentat principalul punct de divergenta intre autoritati si societatile de asigurare in cadrul dezbaterilor care au avut loc pe marginea proictului de lege privind pensiile voluntare.

Asiguratorii insista ca orice produs oferit de o companie de asigurari de viata sa poata fi calificat drept pensie suplimentara daca are o perioada minima de contribuire de 90 de luni, nu este posibila retragerea inainte de varsta legala de pensionare si se transforma intr-o anuitate la sfarsitul perioadei de acumulare. Acest lucru nu este insa acceptat de autoritati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO