Eveniment

Românii se simt mai generoşi anul acesta cu bugetul de sărbători: Aproape un sfert dintre români plănuiesc să cheltuiască mai mult de Crăciun decât în 2018

Românii se simt mai generoşi anul acesta cu bugetul de sărbători: Aproape un sfert dintre români plănuiesc să cheltuiască mai mult de Crăciun decât în 2018

Autor: Teona Tomoiaga

23.12.2019, 11:35 62

Anul acesta, de Crăciun, românii sunt dispuşi să cheltuiască mai mult decât anul trecut pe cadouri, mâncare, băutură, decoraţiuni şi excursii, potrivit unui studiu al Ipsos MORI contractat de International Personal Personal Finance ce operează Provident Financial România.

Conform sursei citate, dintre toate ţările europene studiate, doar polonezii se apropie de nivelul de 22% atins de români, cu 14%, în timp ce locuitorii din Cehia sunt cei mai conservatori când este vorba de a cheltui mai mult, cu doar 7% dintre respondenţi gata de a aloca un buget mai mare.

În acelaşi timp, doar 12% dintre români iau în calcul un buget mai mic pentru sărbătorile de iarnă din acest an. 57% menţin totuşi lucrurile sub control şi intenţionează să păstreze acelaşi nivel de cheltuieli ca anul trecut.

Cu toate acestea, planul românilor de a cheltui mai mult de Crăciun ar putea să nu fie o decizie voluntară, deoarece aproape o jumătate (48%) consideră costul crescut al vieţii drept motiv pentru cheltuielile mai mari vizate în acest an. Un motiv principal pentru a aloca mai mult buget sărbătorilor este reprezentat, pentru peste jumătate dintre respondenţi (51%), de cheltuielile mai mari pentru cadouri, în timp ce un sfert menţionează circumstanţele personale sau familiale modificate faţă de anul trecut (24%).

La polul opus, dintre românii care au de gând să consume mai puţine resurse financiare de Crăciun, 33% admit că au cheltuit prea mult anul trecut şi că, de această dată, intenţionează să şi economisească.

Un român din cinci (20%) a cheltuit anul trecut, de Crăciun, între 200 şi 400 de lei, urmat îndeaproape de de cei care au cheltuit între 401 şi 600 de lei (19%). Doar 8% dintre respondenţi declară că au consumat peste 1.500 de lei, iar aceeaşi proporţie de 8% a cheltuit sub 200 de lei.

Dintre românii care ar contracta un credit, 15% ar face-o pentru a acoperi cheltuielile de Crăciun, ce includ mâncarea, băutura, decoraţiunile, cadourile sau călătoriile.

Când este vorba de sumele pe care ar fi dispuşi să le împrumute, un sfert (25%) dintre cei care ar contracta un credit de Crăciun ar opta pentru sume între 801 şi 1.000 de lei, urmaţi de cei care ar alege fonduri de la 601 la 800 de lei, la egalitate cu românii care ar împrumuta 401 – 600 de lei, ambele categorii reprezentând 18%. Doar 16% dintre aceştia ar mai contracta, acum, credite de peste 1.500 de lei.

Provident Financial România face parte din grupul britanic International Personal Finance (IPF), furnizor de credite la domiciliu din Europa. Grupul are 2,4 milioane de clienţi în 9 ţări din Europa, precum şi în Mexic şi Australia.

AFACERI DE LA ZERO