Eveniment

Ruşii au probleme în spaţiu: Nava Soyuz, andocată la Staţia Spaţială Internaţională, pierde lichid de răcire

Ruşii au probleme în spaţiu: Nava Soyuz, andocată la...

Autor: Petru Mazilu

15.12.2022, 15:04 36

Nava spaţială Soyuz, andocată la Staţia Spaţială Internaţională, are o scurgere „semnificativă" de lichid de răcire, a anunnţat un reprezentat NASA.

O plimbare spaţială planificată de agenţia rusă Roscosmos a fost anulată în urma descoperirii unei scurgeri de lichid de răcire provenind de la nava spaţială Soyuz MS-22, care este în prezent andocată la Staţia Spaţială Internaţională.

Rob Navias de la NASA, care a vorbit în cadrul emisiunii NASA TV, a numit-o o scurgere „destul de semnificativă", potrivit CNN. Imaginile transmise în direct au arătat lichidul care ţâşnea din Soyuz. Navias a spus că scurgerea a fost observată pentru prima dată în jurul orei 19:45, ora Europei Centrale.

Nava spaţială Soyuz este andocată la segmentul rusesc al ISS.

Navias a declarat că motivul scurgerii lichidului de răcire este „necunoscut, la fel şi efectul, iar specialiştii ruşi continuă să analizeze datele şi să se consulte atât cu managerii, cât şi cu inginerii NASA". El a precizat că astronauţii aflaţi în interiorul staţiei spaţiale „nu au fost niciodată în pericol".

„Nu s-a luat nicio decizie în ceea ce priveşte integritatea Soyuz MS-22 sau care va fi următorul curs de acţiune", a precizat reprezentantul NASA.

Nava Soyuz MS-22 i-a transportat pe 21 septembrie pe astronautul NASA Frank Rubio şi pe doi cosmonauţi ruşi pe ISS. Nava este programată să-i aducă înapoi pe Pământ pe cei trei la sfârşitul lunii martie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO