Eveniment

Ruşii prizonieri în Ucraina susţin că au fost convocaţi la exerciţii, nu la război. „Cele mai mari minciuni se spun înainte de ale­geri, după vânătoare şi în timp de război.“

Războiul din Ucraina

Ruşii prizonieri în Ucraina susţin că au fost...

Autor: Iulian Anghel

10.03.2022, 00:07 3540

„Cele mai mari minciuni se spun înainte de ale­geri, după vânătoare şi în timp de război.“ Citatul îi este atribuit lui Otto von Bismarck, celebrul cancelar prusac între anii 1862 şi 1890, cel care a unificat Germania, dar şi cel care ne-a adus „sistemul de pensii“, pe care toată lumea liberă în foloseşte astăzi, PAYG (Pay As You Go). Memoriile lui ar trebui citite de orice om politic ce are responsabilitate pentru ţara sa. Iată ce spune spre sfârşitul său: „Am adus fericire unei mari naţiuni, dar şi nefericire pentru mulţi. Fără mine n-ar fi avut loc trei mari războaie. Nu ar fi pierit 80.000 de oameni, n-ar fi îndoliaţi taţi, mame, surori. Acum o să dau socoteala lui Dumnezeu“.

Vladimir Putin susţine că atacă Ucraina pentru a o „denazifica“. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov susţine că militarii Rusiei nu urmăresc altceva decât ţinte militare. După ce soldaţii Rusiei au atacat spitale şi şcoli şi convoaiele de refugiaţi. Soldaţii ruşi luaţi prizonieri susţin că nu ştiau că vin în Ucraina, ci făceau nişte exerciţii sau credeau că merg la shopping. Asta după ce au tras cu tancurile în blocurile de locuinţe ale ucrainenilor. „Cele mai mari minciuni se spun înainte de alegeri, după vânătoare şi în timp de război,“, parcă aşa era, nu?

Peste două milioane de ucraineni au fugit din ţara lor. 10.000 dintre ei au ajuns şi au trecut prin Gara de Nord din Bucureşti. Mulţi, epuizaţi, dorm şi acum pe unde apucă în aşteptarea unor trenuri care să-i ducă niciunde. CFR le oferă bilete gratuite, oamenii de aici fac donaţii. Dar nimic din această bunăvoinţă nu poate înlocui drama lor.

Rusia nu acceptă că va pierde în Ucraina şi o va distruge, pur şi simplu, bombardând cartier cu cartier.

În aceeaşi vreme, popularitatea lui Vladimir Putin creşte în Rusia, a ajuns la aproape 80%. După ce Putin a distrus presa independentă iar cine vorbeşte de război poate ajunge în închisoare pentru 15 ani, ruşii cred doar în ce spune dictatorul de la Kremlin. Ruşii nu cred că în Ucraina este război, cred că militarii lor „fac exerciţii“ sau, în cel mai grav caz, „vânează nazişti“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO