Eveniment

S-a încheiat cu succes prima etapă a Proiectului RESTITUTIO CANTEMIR

S-a încheiat cu succes prima etapă a Proiectului...
23.06.2023, 16:09 59

Prima etapă a proiectului Restitutio Cantemir s-a încheiat cu succes. Computerland România a iniţiat şi organizat Proiectul Restitutio Cantemir. Prima etapă a proiectului a pus accentul pe latura culturală a personalităţii enciclopedice a lui Dimitrie Cantemir.

Evenimentele derulate în cadrul Proiectului Restitutio Cantemir s-au bucurat de un succes deosebit, atât în ţară, cât şi in străinătate, peste 3000 de persoane participând la manifestările organizate în:

  • Cracovia – 14 mai 2023– Studio Romana Bobrowska – Radio Krakow
  • Berlin – 17 mai 2023 – The Concert Hall of the Berlin State Library
  • Bruxelles – 22 mai 2023– BOZAR – Palatul Artelor Frumoase
  • Paris – 24 mai 2023– Sala Bizantină a Palatului Behague
  • Iaşi – 26 mai 2023– Sala Unirii
  • Bucureşti – 28 mai 2023 – Bookfest – prezentare Proiect RESTITUTIO CANTEMIR

Cum s-au desfăşurat evenimentele

În deschiderea evenimentelor, toţi participanţii au vizitat cu vizibil interes Expoziţia foto-documentară Restitutio Cantemir, cu imagini după documente şi artefacte din perioada vieţii lui Dimitrie Cantemir, mai exact din secolele XVII-XVIII, organizată de către Arhivele Naţionale ale României, în parteneriat cu Academia Română, Academia de Ştiinţe a Moldovei şi Muzeul Naţional al Literaturii Române.

Expoziţiile au fost prezentate de curatorii desemnaţi de Arhivele Naţionale ale României: Codruţa Mihailovici (Cracovia şi Berlin), Laura Dumitru (Bruxelles şi Paris) şi de dr. Claudiu Turcitu, şef al Biroului Arhive Medievale, Fonduri Personale şi Colecţii (Iaşi).

Sălile au răsunat în acordurile compoziţiilor lui Dimitrie Cantemir, interpretate de Ansamblul Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”, audienţa fiind fascinată de cele 7 compoziţii muzicale interpretate, despre care se cunoaşte cu certitudine că au fost create de Dimitrie Cantemir. Compoziţiile sunt preluate din lucrarea sa „Cartea Ştiinţei Muzicii după forma literelor” şi sunt contextualizate sonor cu ajutorul muzicienilor-cercetători din Ansamblul „Anton Pann” şi muzicienii invitaţi din SUA, Canada, Turcia şi Liban.

Unicitatea spectacolului a fost dată de utilizarea instrumentelor şi a interpretării specifice perioadei, alături de video-proiecţia holografică a principelui Dimitrie Cantemir, care şi-a prezentat „personal” creaţiile muzicale.

La finalul concertului, aplauzele furtunoase au rechemat pe scena cei 8 artişti, care au oferit cadou audienţei cate o piesă ce nu era inclusă în repertoriul iniţial.

Fiecare eveniment a beneficiat de prezenţa şefilor misiunilor diplomatice ale României în ţările în care s-a desfăşurat proiectul, alături de reprezentanţii Institutului Cultural Român.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO