Eveniment

Salariile de la Oltchim au crescut şi anul trecut, deşi afacerile s-au înjumătăţit

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au organizat ample proteste în ultimele luni din cauza întârzierilor la plata salariilor

Angajaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea au organizat ample proteste în ultimele luni din cauza întârzierilor la plata salariilor

Autor: Adrian Cojocar

21.03.2013, 00:05 232

Angajaţii Oltchim au fost până de curând unii dintre cei mai răsfăţaţi, beneficiind de creşteri ale fondului de salarii în toţi anii de după 2009.

Combinatul chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT), care a intrat anul acesta în insolvenţă, a cheltuit în 2012 circa 154,5 mil. lei (34,1 mil. euro) cu salariile angajaţilor, sumă în creştere cu 4,2% faţă de anul precedent, deşi afacerile combinatului s-au înjumătăţit, ajungând la 760 mil. lei (171 mil. euro), iar compania a raportat pierderi de 403,3 mil. lei (90,6 mil. euro), potrivit situaţiilor financiare ale companiei pe standarde internaţionale (IFRS).

Potrivit unor surse apropiate combinatului, angajaţii preluaţi de Oltchim în 2010 de pe platforma Arpechim odată cu preluarea secţiei de petrochimie, care nu a funcţionat niciodată în ultimii cinci ani, au refuzat să stea acasă cu salariul plătit în proporţie de 100% pe motiv că nu mai beneficiau de primele prevăzute în contractul de muncă.

„În anul 2012, ca urmare a incapacităţii managementului de adaptare la diminuarea masivă a veniturilor, volumul cheltuielilor nu a fost redus suficient, rezultând un rezultat operaţional de -127 mil. lei“, spun administratorii judiciari ai Oltchim în raportul privind cauzele insolvenţei combinatului.

Creşterea este şi mai surprinzătoare, având în vedere că angajaţii Oltchim nu şi-au primit salariile pe luna decembrie, acestea fiind înscrise în tabelul creditorilor în urma insolvenţei combinatului.

Pierderile înregistrate de combinat anul trecut s-au dublat de la nivelul de 198 mil. lei (46,8 mil. euro) consemnat în 2011, când compania a avut afaceri de peste 1,5 mld. lei.

Pierderile din exploatare ale Oltchim au crescut anul trecut de peste 3,3 ori, ajungând la 276,4 mil. lei, în condiţiile în care conducerea companiei nu şi-a redus cheltuielile în acelaşi ritm cu scăderea afacerilor.

Unele cheltuieli, precum cele cu salariile, chiar au crescut, punând o presiune şi mai mare asupra rezultatelor companiei.

Din 2009 salariile angajaţilor Oltchim au crescut an de an, cheltuielile cu personalul majorându-se cu 38% în ultimii trei ani, deşi combinatul a raportat în fiecare an pierderi peste 200 de milioane de lei.

Datoriile mari acumulate de Oltchim, care la finele anului trecut se cifrau la 2,78 miliarde de lei, au condus la creşterea costurilor financiare şi au cauzat pierderi de 130,3 milioane de lei în 2012.

Pierderile istorice ale combinatului au ajuns la sfârşitul anului trecut la 1,59 miliarde de lei (circa 400 milioane de euro), echivalentul investiţiilor realizate de stat în combinatul chimic. Statul deţine la Oltchim creanţe de circa 400 milioane de euro prin AVAS şi Electrica, pe care cel mai probabil le va pierde aproape integral în urma procesului de insolvenţă şi a aprobării planului de reorganizare, potrivit administratorului judiciar al companiei.

Capitalurile proprii ale Oltchim (valoarea contabilă netă) au devenit negative la finele anului trecut, respectiv de -824 mil. lei, după ce cu un an în urmă se situau la nivelul de 87,7 milioane de lei, potrivit situaţiilor pe standarde internaţionale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO