Eveniment

Salariul mediu net a avut o crestere record in ianuarie: plus 31% in lei

Salariul mediu net a avut o crestere record in ianuarie: plus 31% in lei

Click pentru imaginea marita

07.03.2008, 19:52 14

Pasul facut de salariul mediu in ianuarie a reprezentat un record (in lei) pentru ultimii ani, potrivit datelor publicate ieri de Institutul National de Statistica (INS). In euro, cresterea a fost de numai 21% (fata de ianuarie 2007), din cauza deprecierii leului fata de euro in ultimul an.
Spre comparatie, ritmul de crestere a salariului mediu de anul trecut a fost de 21% in lei si de 28% in euro, salariile beneficiind anul trecut de aprecierea leului fata de moneda europeana. In prima luna a acestui an, salariul mediu net pe economie a ajuns la 325 de euro, fata de media de 313 euro a anului trecut si de 245 de euro in 2006.
Potrivit statisticilor, bugetarii au avut in ultimul an cele mai mari cresteri salariale. Recordul absolut a fost atins in invatamant: crestere de 65% in lei, in ianuarie 2008 fata de ianuarie 2007. Functionarii din administratia publica au fost pe locul doi in topul cresterilor, cu un plus de 49% in lei in ultimul an, in timp ce angajatii din sistemul de sanatate au avut o crestere de 39%. Per total, statul are circa 1,3 milioane din cei 4,8 milioane de salariati din economie, adica mai mult de un sfert, ceea ce inseamna ca majorarile salariale din sectorul bugetar au tras in sus si media pe economie.
Din sectorul privat, doar angajatii din transporturi aeriene (cu un plus de 49% in lei in ultimul an) si cei din IT si cercetare (45%) au putut tine pasul cu ritmurile salariale de la stat.
In banci, salariile au crescut in aceeasi perioada cu doar 15% in lei, in asigurari - cu 21%, iar in constructii cu 23%, sub media pe economie.
Cresterea puternica a salariilor din ianuarie este explicata in parte de un efect de baza, dar si de o mutare a platii unor prime si bonusuri din decembrie 2007 catre prima luna a acestui an, spune Nicolaie Alexandru-Chidesciuc, senior economist la ING Bank.
"Ritmul salariilor din sectorul public este enorm, nu prea se vede in practica ce spune Guvernul", comenteaza el. "Aceasta crestere a veniturilor din intreaga economie va stimula clar consumul si genereaza presiuni inflationiste, pentru ca este evident peste ritmul productivitatii", afirma Chidesciuc.
In schimb, revenirea inflatiei din ultimele luni a inceput sa erodeze aceste cresteri: "Salariile reale au inceput sa incetineasca, tendinta evidentiata de media mobila a cresterilor salariale reale pe ultimele 12 luni", a mai declarat el.
Oana Munteanu, consultant senior in cadrul companiei de audit si consultanta PricewaterhouseCoopers, este de parere ca avansul de 31% din ianuarie nu reflecta cresterea salariala obisnuita de la an la an, punand cresterea pe baza unui efect statistic. "De obicei, salariile cresc puternic in luna decembrie, ca efect al acordarii primelor de sarbatori si a bonusurilor de sfarsit de an. In luna decembrie a anului trecut, cresterea a fost de doar 12,9%, comparativ cu o crestere de 21% inregistrata in decembrie 2006. Explicatia ar fi ca o parte din bonusuri au fost acordate cu intarziere, in ianuarie."
Mai mult, subliniaza ea, in cazul realizarii unei medii intre cresterile salariale inregistrate din decembrie 2006 si ianuarie 2007 si a uneia intre decembrie 2007 si ianuarie 2008, cresterea pentru cele doua luni este de 22,3%. "Aceasta este cresterea adevarata", spune Munteanu, care precizeaza ca ramane de vazut care va fi cresterea in luna februarie.
Potrivit unor estimari anterioare ale celor de la PricewaterhouseCoopers, salariile vor creste anul acesta cu ritmuri asemanatoare cu cele din 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO