Eveniment

Scandalul de la gigantul dezvoltator chinez Evergrande continuă: Sub presiunea anchetei după ce 2 miliarde de dolari s-au evaporat din activele firmei, directorul general şi directorul financiar au fost înlocuiţi de la conducerea companiei

Scandalul de la gigantul dezvoltator chinez Evergrande...
23.07.2022, 14:00 385

Dezvoltatorul chinez Evergrande, puternic îndatorat, şi-a înlocuit directorul general şi directorul financiar după ce o anchetă internă a constatat că aceştia au fost implicaţi într-o schemă în urma căreia băncile au primit mai mult de 2 miliarde de dolari de la o filială.

În martie, grupul a declarat că creditorii misterioşi ai unei unităţi de servicii imobiliare au confiscat peste 2 miliarde de dolari din lichidităţile sale. Confiscarea a ameninţat să afecteze valoarea rămasă a obligaţiunilor internaţionale ale Evergrande, care se tranzacţionează la o fracţiune din valoarea lor de 20 de miliarde de dolari, după ce compania a intrat în incapacitate de plată la sfârşitul anului trecut.

Evergrande a precizat într-o declaraţie făcută vineri seara târziu că Xia Haijun, directorul său executiv, şi Pan Darong, directorul său financiar, au demisionat din cauza revendicării, în urma căreia depozite de 13,4 miliarde de rupii (1,9 miliarde de dolari) de la Evergrande Property Services au fost gajate ca garanţie pentru "garanţii ale unor terţe părţi".

Compania a declarat că "pe baza informaţiilor din ancheta preliminară" Xia şi Pan "au participat la aranjamentul de mai sus". Aceasta a adăugat: "Având în vedere acest lucru, consiliul de administraţie a decis să solicite acestor persoane să demisioneze din funcţiile lor în cadrul grupului".

Prăbuşirea grupului imobiliar de anul trecut a făcut parte dintr-o criză mai amplă în sectorul imobiliar din China, care a tras în jos creşterea economică a ţării. Cea de-a doua mare economie a lumii a evitat la limită o contracţie în al doilea trimestru, produsul intern brut înregistrând o creştere de 0,4%, în ritm anual.

Evergrande are datorii de peste 300 de miliarde de dolari, din care aproximativ 20 de miliarde de dolari sunt obligaţiuni offshore denominate în dolari. Prăbuşirea sa a zdruncinat piaţa obligaţiunilor în dolari offshore şi a pus presiune asupra guvernelor locale care se bazau foarte mult pe piaţa imobiliară pentru venituri şi creştere.

Ke Peng, un director la o altă filială a Evergrande, Hengda Real Estate Group, a participat, de asemenea, la aranjament şi a demisionat şi el, a precizat Evergrande.

Shawn Siu, care este în prezent preşedintele companiei de vehicule electrice a Evergrande, va deveni noul director executiv, iar Qian Cheng, un executiv al grupului, va prelua rolul de director financiar.

Compania a precizat că se află în discuţii cu filiala sa, Evergrande Property Services, cu privire la un plan de rambursare a promisiunilor, dar nu a oferit mai multe detalii.

"Planul constă în principal în compensarea sumelor relevante prin transferul activelor grupului către Evergrande Property Services", a precizat Evergrande.

Într-un interviu acordat site-ului chinez 21st Century Business Herald, publicat vineri, Siu a declarat că nu a existat nicio însuşire personală a fondurilor descoperite în timpul investigaţiei.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO