Eveniment

Scandalul locurilor goale de la Jocurile Olimpice: cine este de vină?

Scandalul locurilor goale de la Jocurile Olimpice: cine este de vină?

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.07.2012, 19:24 328

De mai bine de un an, de când au fost puse în vânzare biletele la Jocurile Olimpice (JO), numeroşi londonezi sunt nemulţumiţi că nu reuşesc să cumpere bilete în special pentru competiţii ca înotul şi gimnastica, scrie Wall Street Journal. În prima zi a evenimentului sportiv s-a constatat că există multe rânduri goale la competiţii îndrăgite de public. Cum s-a putut întâmpla acest lucru? O cauză este faptul că o parte din reprezentanţii sponsorilor şi de federaţiilor internaţionale de sport care au primit bilete şi a celor care deţin abonamente nu s-a prezentat. Imaginea aceasta nefericită este completată de priveliştea neplăcută a jurnaliştilor plictisiţi care au stat de-o parte în seriile premilinarii ale unor competiţii.

Acesta este un fenomen olimpic obişnuit, în special în primele zile ale Olimpiadei când nu sunt medalii în joc. Ca urmare, numeroase locuri libere erau vizibile sâmbătă dimineaţă în North Greenwich Arena, când aveau loc concursul de calificări la gimnastică masculină.

Aceeaşi situaţie a fost şi la Aquatics Center unde superstarul Michael Phelps a înotat în seria preliminară. La Wimbledon, Serena Williams a jucat pe stadionul Centre Court, aglomerat în mod obişnuit, dar care avea acum în unele sectoare şi câteva sute de scaune neocupate. Fanii nu sunt singurii supăraţi.

"Încerc de şase ore să-i cumpăr soţiei mele un bilet la meciul meu de mâine. Încă n-am reuşit şi nu văd motivele. E absurd.", a scris sâmbătă pe contul său de Tweeter tenismenul indian Mahesh Bhupathi. În ştirile pe scurt de duminică dimineaţă despre JO, un reporter britanic a publicat a fotografie cu locurile goale de la concursul de gimnastică masculină şi i-a cerut preşedintelui Comitetului de Organizare a Jocurilor Olimpice de la Londra (Locog), Sebastian Coe, să identifice absenţii.

"Voi fi încântat să analizez notificarea dumneavoastră mai târziu", i-a răspuns Coe. El a explicat că problema locurilor neocupate nu este nouă la Olimpiadă, că acum este prea devreme şi că de fapt arenele sportive erau "umplute până la refuz". Coe a mai spus că locurile neocupate "nu vor fi o problemă pentru aceste JO" şi că organizatorii vor împărţi bilete militarilor, studenţilor şi profesorilor.

Duminică seară, controversa a fost parodiată pe un cont de Tweeter intitulat "Locul gol" în care un scaun gol se lamenta: "Bunicul meu a avut ocupant la Olimpiada din 1948. A făcut ca aceasta să sune atât de grandios. Vreau să-i calc pe urme". Purtătorul de cuvânt al Locog a afirmat sâmbătă că " nu avem informaţii că în unele arene sportive sunt locuri neocupate. Noi credem că aceste locuri sunt în zonele acreditate şi suntem pe cale să aflăm cine ar fi trebuit să ocupe acele locuri şi de ce nu le-au ocupat". Cei de la Locog spun că lucrează la o modalitate de redistribuire a locurilor neocupate. Până duminică, militarilor şi familiilor acestora li s-au oferit bilete la competiţii.

Locog are pe inventar 8.800 miliarde de bilete, dar doar 75% dintre acestea au fost destinate publicului. Circa 12% din bilete sunt destinate comitetelor olimpice care ulterior vând biletele în ţările lor, 8% sunt pentru sponsori, iar 5% din bilete merg către federaţiile internaţionale, Comitetului Olimpic Internaţional şi vânzătorilor de pachete turistice. În Marea Britanie, mulţi s-au plâns de procesul de vânzare către public.

Comitetul organizatoric din Londra a oferit britanicilor şansa de a cumpăra bilete la JO la o loterie complicată în mai multe etape şi a demarat un program de revânzare prin care a permis redistribuirea autorizată a biletelor nedorite. Programul a fost afectat de câteva ori de problemele website-ului şi a pus în circulaţie câteva bilete, fiind foarte puţin utilizat. Loteria a iscat numeroase nemulţumiri, unele bilete încă mai sunt la vânzare pentru competiţii de la JO, în special cele care au preţuri foarte mari. Vineri, pe site-ul Locog se găseau bilete pentru gimnastică masculină, volei pe plajă şi la alte competiţii. Chiar şi în ultimul moment mai erau disponibile bilete la ceremonia de deschidere pentru care doritorii aveau nevoie de un portofel de dimensiuni olimpice ca să-şi poată permite bilete de până la 2.012 lire sterline.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO