Eveniment

Şeful ANAF anunţă suplimentarea listei marilor contribuabili care vor fi controlaţi. Peste 100 de jucători intră în vizorul autorităţilor

Şeful ANAF anunţă suplimentarea listei marilor...

Autor: Gabriel Pecheanu

21.04.2023, 13:30 5224

Numărul marilor contribuabili controlaţi de inspectorii fiscali a fost suplimentat cu 144, spune preşedintele ANAF, Lucian Heiuş. El afirmă că un astfel de control e complex şi poate dupra între şase şi opt luni.

„Acolo unde este o masă mare impozabilă, la Direcţia de Mari Contribuabili, acolo trebuie să facem controale să vedem ce se întâmplă la marile firme, să putem să aducem şi să scoatem la lumină cât mai mult din sumele care, poate, nu sunt declarate. Nu am o certitudine, dar pe analizele de risc pe care le vom face şi pe controalele pe care le vom derula... Deja am selectat 144 de mari contribuabili care vor fi controlaţi de echipe de inspecţie fiscală din teritoriu. Pe lângă inspecţiile pe care le face Direcţia de Mari Contribuabili cu aparatul propriu pe care îl are, ca să suplimentăm şi să verificăm cât mai mulţi din aceşti mari contribuabili, dăm delegare de competenţă la inspectori din alte colţuri ale ţării ca să verifice aceste firme”, spune la Antena 3 Lucian Heiuş.

Şeful ANAF afirmă că un control la o mare companie este complex şi poate dura între şase şi opt luni.

Premierul Nicolae Ciucă afirma joi că deficitul în colectare constatat aparţine preponderent marilor contribuabili: „Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat. Dau sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu”.

„Am luat decizia ca la nivelul guvernului să identificăm acele măsuri fiscale prin care să chibzuim mai bine cheltuielile, să ne asigurăm că la sfârşitul anului ne încadrăm în limitele de deficit. Toate aceste măsuri au survenit din momentul în care am constatat că există un deficit în colectare. Deficitul aparţine preponderent marilor contribuabili. Fac un apel public către marii contribuabili să-şi plătească datoriile către stat. În acelaşi timp, dau sarcină instituţiilor statului să facă în aşa fel încât să-şi îndeplinească sarcinile de serviciu şi să asigure colectarea acestor venituri. Sunt elemente pe care le-am discutat cu ministrul Câciu, cu şeful ANAF, cu şeful de la Marii Contribuabili, cui şeful de la Vamă... Toţi aceşti şefi de instituţii trebuie să înţeleagă că e nevoie de coordonare foarte bună între instituţii, dar şi de o coordonare şi un dialog cu cei cu care lucrează în mod nemijlocit”, spune Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern.

Premierul Nicolae Ciucă a cerut săptămâna trecută reduceri de cheltuieli în ministere.

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, spunea că „gaura de la buget nu e în niciun caz de 20 de miliarde de lei”. El afirmă că încetinirea încasării veniturilor se cifrează undeva la 4,7 miliarde de lei faţă de programat.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO