Eveniment

Şeful statului Klaus Iohannis: Soluţia e revenirea la votul cetăţenilor. Şansele pentru anticipate au scăzut sub 50%

Şeful statului Klaus Iohannis: Soluţia e revenirea la votul cetăţenilor. Şansele pentru anticipate au scăzut sub 50%

Autor: Departamentul Politic

24.02.2020, 18:28 150

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni seara, că România are nevoie de un nou Legislativ, care să ofere o nouă majoritate şi că, în opinia lui, cea mai legitimă soluţie este, în acest moment, revenirea la votul acetăţenilor. Şansele pentru anticipate au scăzut sub 50%, a mai spus Iohannis.

Şeful statului crede că este nevoie de o nouă majoritate care să poată susţine un guvern stabil.

„Am şi spus că în opinia mea cea mai legitimă soluţie e revenirea cât mai repede la votul cetăţenilor şi crearea unei noi majorităţi parlamentare care să poată susţine un guvern stabil, capabil să guverneze pentru cetăţean. Avem nevoie de un nou Legislativ care să ofere o nouă majoritate. Nu putem continua aşa cu situaţii de blocaj perpetue, cu guverne demise trimestrial. Vedem însă că PSD-ului îi este frică să se întoarcă la popor şi, deşi timp de trei ani de zile a eşuat în a guverna, acum vrea să îi împiedice să facă treaba pe cei care au dovedit că ştiu ce trebuie făcut pentru România”, a spus Iohannis.

El spune că actuala criză este generată de PSD, partid pe care îl acuză că este obsedat de putere şi că refuză să accepte că şi-a pierdut legitimitatea de a guverna.

„După ce a avut una dintre cele mai dezastruose guvernări, după ce a demis Guvernul Orban, PSD a creat o nouă criză prin sesizarea CCR. Nu voi comenta decizia CCR, aşa cum ştiţi că nu am comentat nici cu alte ocazii şi voi aştepta motivarea. Însă ceea ce face PSD e o sfidare fără precedent la adresa oamenilor, cu atât mai mult în aceste zile în care România are nevoie de acţiune politică responsabilă şi nu de politicieni care să o aducă mai adânc în criză. Vedem un Guvern demis pentru că a încercat să reformeze administraţia locală şi chiar aşa demis cum e a lucrat pentru oameni. Pe de altă parte, vedem un PSD obsedat de putere, care refuză să accepte că şi-a pierdut legitimitatea de a guverna. Acesta nu e verdictul meu, e al cetăţenilor”, a mai spus preşedintele.

Întrebat ce şanse mai au anticipatele, Iohannins a spus că acestea au scăzut. „Tocmai au scăzut, sub 50%, da. Au scăzut şansele”, a spus preşedintele.

Curtea Constituţională a stabilit, luni, cu majoritate de voturi, că există conflict juridic de natură constituţională între Preşedinţie şi Parlament din cauza desemnării lui Ludovic Orban în funcţia de premier de către şeful statului Klaus Iohannis.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - vineri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8909
Diferență: -0,3687
Ieri: 4.9090
Azi: 4.7450
Diferență: -0,0926
Ieri: 4.7494
Azi: 5.7696
Diferență: -0,5858
Ieri: 5.8036
Azi: 5.0380
Diferență: -0,1783
Ieri: 5.0470