Eveniment

Sfârşitul unui business: Doi canadieni îşi închid restaurantul din Cluj din cauza schimbărilor din domeniul fiscal

Sfârşitul unui business: Doi canadieni îşi închid...

Autor: Vasile Magradean

24.01.2018, 17:09 11786

Doi tineri canadieni, care au deschis în urmă cu mai bine de 3 ani un restaurant în centrul municipiului Cluj-Napoca, îşi închid afacerea din cauza schimbărilor fiscale introduse de Guvern şi acuză că actualul climat nu este favorabil micilor afaceri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Oliver Ryffel are 40 de ani, a venit din provincia Alberta (Canada) şi s-a stabilit la Cluj-Napoca în 2013, iar în vara anului 2014, împreună cu un prieten, a deschis un restaurant în centrul oraşului. Localul are 8 angajaţi şi a funcţionat până acum ca o mică afacere pe care asociaţii canadieni vor să o închidă peste câteva zile.

”Am venit prima dată în România în 2006, fiind curios cum arată o ţară est-europeană. Am fost la Sibiu şi Bucureşti, mi-a plăcut ţara foarte mult, am revenit, în 2009, la Cluj-Napoca, oraş în care m-am simţit ca acasă şi unde mă gândeam că aş putea locui. M-am stabilit aici în 2013, iar în iulie 2014 am deschis împreună cu un prieten de asemenea din Canada, iar ulterior ni s-a alăturat şi un român, un restaurant în centrul oraşului, cu preparate internaţionale şi din bucătăria canadiană, produsele proaspete provenind de pe piaţa locală. Am funcţionat până acum, ne-am format o clientelă, credeam că mergem în direcţia bună, spre o creştere dar, din păcate, schimbările fiscale introduse de Guvern anul trecut au pus în încurcătură multe afaceri mici, printre care şi pe noi. De la 1 ianuarie 2018 au apărut alte schimbări, mult mai brutale, care din păcate ne împiedică să ne continuăm activitatea, astfel că am decis să închidem afacerea”, a declarat Rydell corespondentului MEDIAFAX.

Potrivit acestuia, la început restaurantul părea o afacere care se putea conduce dar, pe parcurs, a devenit din ce în ce mai greu din cauza suprafiscalităţii.

Rydell a reclamat taxele care trebuiau plătite pentru local, care nu se bazează pe profitul înregistrat sau pe venituri, ci pe suprafaţă şi pe locul unde este amplasat, ceea ce a însemnat costuri suplimentare de achitat.

”A fi o lovitură dură pentru noi şi nu am putut plăti, am negociat o eşalonare cu ANAF pentru şase luni, aveam de plată peste 2.000 de lei doar pentru asta. Mai este o nouă taxă care trebuie plătită în plus pentru angajaţii part-time, cum sunt majoritatea ai noştri, ceea ce înseamnă alte 3.000 de lei în plus pe lună. Nu poţi suporta la nesfârşit aceste taxări suplimentare care îţi ruinează afacerea. Numai în această lună avem de plătit taxe suplimentare de peste 7.000 de lei ceea ce este foarte mult pentru o mică afacere cum este a noastră, aproape echivalentul chiriei. Actualul climat nu este deloc favorabil, nu este prietenos pentru mici afaceri. Am constatat o lipsă de predictibilitate în ceea ce priveşte fiscalitatea, în fiecare an apărea ceva în plus de la Guvern. Este foarte greu, îţi faci un plan de afaceri şi nu ştii ce te aşteaptă, este stresant, este foarte greu să îl respecţi. Sunt dezamăgit de aceste măsuri guvernamentale”, a explicat canadianul.

Localul din centrul Clujului, cu peste 50 de locuri, are 8 angajaţi care vor trebui să îşi caute de lucru în altă parte, iar asociaţii trebuie să se reorienteze după experienţa de antreprenori.

”Eu voi rămâne aici la Cluj, unde m-am şi căsătorit, dar nu mă voi mai lansa în afaceri, îmi voi căuta un loc de muncă unde să lucrez pentru cineva, pentru că după stresul de a conduce o afacere şi a avea grijă de angajaţi simt că am nevoie de altceva. Eu sunt un om cinstit şi nu am dorit să conduc altfel afacerea în acest domeniu, să găsesc portiţe pentru a nu plăti taxele”, a menţionat Oliver Rydell.

Acesta a precizat că, spre deosebire de România, în Canada, dacă ai o mică afacere şi nu faci profit, nu trebuie să plăteşti taxe.

”O afacere mică este ca o sămânţă plantată care trebuie îngrijită pentru a creşte, dar aici se procedează altfel, astfel că rezultatul este eşecul afacerii, şi asta nu din vina ta ca investitor”, a conchis Rydell.

Restaurantul canadienilor se va închide în 31 ianuarie 2018.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels