Eveniment

Sindicatele si patronatul Daewoo nu se inteleg la salarii

11.07.2003, 00:00 21



Un grup de o suta de sindicalisti de la Daewoo Automobile din Craiova au pichetat ieri sediul reprezentantei din Bucuresti, cerand cresterea salariilor, dar si sprijin guvernamental pentru aducerea la uzina a unui "investitor strain serios".



Marian Popescu, presedintele sindicatului Daewoo, a declarat ca majorarea salariilor este ceruta de sindicalisti pe fondul unei cresteri a productiei si vanzarilor realizate de societate. #leadend# El nu a precizat ce majorare salariala cer sindicalistii, dar afirma ca acestia vor sa obtina o crestere peste rata inflatiei. "Daca inflatia va fi de 14%, atunci vom cere 15%", a spus Popescu, citat de Mediafax.



Conducerea companiei sustine ca acordarea maririlor solicitate de sindicalisti ar afecta iremediabil stabilitatea companiei pe termen lung. "Solicitarile sindicatelor din acest an, cumuland majorarile de salarii si sporuri, depasesc dublul actualelor salarii - marire cu 118%", spun oficialii companiei.



Patronatul sustine ca a propus cresteri de salarii in functie de rata inflatiei, dupa sistemul practicat in ultimii doi ani si ca in acest moment uzina functioneaza la o capacitate de 25%, motiv pentru care se inregistreaza un excedent de personal.



Uzina de la Craiova a vandut, in primele sase luni ale acestui an, circa 10.000 de automobile, in crestere cu 63% fata de perioada similara a anului 2002. Compania se afla intr-o situatie dificila in urma falimentului actionarului majoritar Daewoo Motor Co. Ltd.. O parte din uzinele detinute de compania coreeana au fost preluate de catre un consortiu format din General Motors, Suzuki Motor, Shanghai Automotive Industry Corp. - SAIC si creditorii Daewoo Motor. Noua companie, GM Daewoo Auto & Technology Co, nu a fost interesata si de fabrica de la Craiova. In aceste conditii, autoritatile incearca sa gaseasca un alt investitor strategic pentru ca, din 2005, expira licenta de productie a fabricii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO