Eveniment

Situaţie fără precedent în Bucureşti: sute de arbori şi crengi s-au rupt şi au căzut din cauza gheţii; troleibuze şi tramvaie oprite, maşini avariate

Primăriile din Bucureşti sunt depăşite de poleiul depus. Galerie foto

Primăriile din Bucureşti sunt depăşite de poleiul depus. Galerie foto

Autor: Nicolae Oprea

28.01.2019, 00:03 377

Peste 220 de maşini au fost avariate din cauza căderii arborilor sau a crengilor acestora, anunţă Inspecto­ratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov.

Cele mai multe solicitări au fost în Capitală, respectiv 1.700, iar în judeţul Ilfov s-au înregistrat 110.

Din cauza copacilor, două persoane au fost rănite şi transportate la spitale.

Primăriile din Bucureşti sunt depăşite de poleiul depus. Primarul sectorului 1 compară această situaţie cu una în caz de cutremur şi spune că nu a văzut niciodată un astfel de fenomen.

„La ora aceasta, avem toţi oamenii în teren, pentru că sunt 230 de copaci sau crengi rupte. Nu avem cum să toaletăm acum copacii care cad şi nici nu are legătură cu faptul că dacă ar fi fost toaletaţi din timp nu ar fi căzut, pentru că acum s-au prăbuşit copaci perfect sănătoşi. Noi abia intervenim să-i luăm pe cei care cad. Este un feno­men natural pe care nu-l putem con­trola. Este ca la un cutremur. Nu am văzut în viaţa mea aşa ceva. La noi în sector sunt cei mai mulţi copaci“, a declarat pentru Mediafax Daniel Tu­do­rache, primarul sectorul 1 al Capitalei.

În sectorul 4 al Capitalei, autori­tăţile încearcă să limiteze efectele căde­rilor de copaci, toaletând în prezent arborii cu risc mare de prăbuşire, respectiv cei cu crengile foarte aplecate.

„În sectorul 4 acţionăm cu peste 200 de oameni la ora actuală şi cu 35 de utilaje, iar colegii vor rămâne şi peste noapte să încerce să limiteze efectele acestui fenomen meteo. Până la ora actuală, am avut peste 100 de sesizări, însemnând 40 de maşini uşor avariate şi 60 de arbori căzuţi. În acest moment, mă aflu la o acţiune în care colegii mei toaletează arborii cu crengile mai aplecate, în zonele cu maşini parcate“, a declarat pentru Mediafax vicepri­marul sectorului 4 Andrei Trocan.

Potrivit acestuia, la nivelul secto­rului 4 sunt în jur de 18.000 de arbori care au avize de toaletare, „iar la un asemenea număr de arbori e dificil să-i toaletezi pe toţi în timp util“.

Pe de altă parte, un fost primar general interimar al Capitalei spune că autorităţile ar fi trebuit să fie pregătite pentru astfel de situaţii, în sensul în care arborii ar fi trebuit asiguraţi.

„Problema noastră e că nu avem o procedură la nivelul Bucureştiului care să vizeze astfel de situaţii de criză, pentru că definim situaţii de criză când avem foarte multe apeluri la 112 într-un timp foarte scurt. Discutam şi în 2015 despre o asigurare generală la toţi arborii din Bucureşti. Bineînţeles, în prealabil ar fi trebuit să existe o inventariere a arborilor, ceea ce nu există şi nu s-a făcut niciodată, din păcate. Această asigurare generală pentru arbori ar trebui să vizeze şi astfel de fenomene meteo, fie că e vorba de furtuni sau căderi abundente de apă, care odată cu frigul se transformă în gheaţă. Teoretic ar trebui ca fiecare ADP de sector să aibă aşa-zisele celule de criză şi în astfel de situaţii să cheme absolut toţi oamenii, indiferent de ziua în care se produce un astfel de fe­no­men. Dar nu avem o strategie generală la nivelul Capitalei“, a declarat pentru Mediafax Ştefănel Marin, fost primar general interimar al Capitalei.

Mai multe detalii pe www.zf.ro

Pe de altă parte, vremea rea din toată ţara a provocat întreruperea alimentării cu energie electrică pentru sute de mii de gospodării.

Numărul consumatorilor încă nealimentaţi cu energie electrică era de 120.000, sâmbătă, la ora 16:00, conform unei informări a Ministerului Energiei (ME).

Acest număr este mai redus decât cel de la ora 12:00, în cele patru ore 30.000 de gospodarii fiind reconectate la reţea.

La ora 12:00, erau 150.000 de consumatori fără curent electric în România, potrivit ME.

Echipele de intervenţie au reuşit pe parcursul nopţii racordarea la reţea a 17.000 de consumatori.

 
 

Ultima oră: Primăria Sectorului 4 transmite că îi va despăgubi pe toţi cei care au maşinile avariate din cauza copacilor prăbuşiţi zilele acestea. Cei care solicită despăgubiri, chiar şi cei fără CASCO, sunt aşteptaţi de luni la sediul primăriei, anunţă primarul Daniel Băluţă.

„Ploaia îngheţată care s-a abătut asupra Capitalei a produs multe pagube proprietarilor de maşini, astfel că la iniţiativa primarului sectorului 4 Daniel Băluţă autoritatea locală va veni în sprijinul acestora şi îi va ajuta să îşi repare autovehiculele. Măsura este destinată în special proprietarilor care, în lipsa unei asigurări de tip CASCO, nu au cum să acopere costurile de reparaţii ale vehiculelor avariate de arborii căzuţi în urma fenomenelor meteorologice de zilele trecute”, se arată într-un comunicat al Primăriei Sectorului 4 transmis duminică. Potrivit primarului Daniel Băluţă, cei care solicită despăgubiri sunt chemaţi de luni la sediul primăriei pentru suport juridic în vederea despăgubirilor. „Cei afectaţi trebuie să vină la sediul primăriei cu nota de constatare întocmită la faţa locului de colegii de la Poliţia Locală Sector 4, iar juriştii noştri le vor oferi suportul necesar întocmirii dosarelor de despăgubire, astfel încât cererile să fie soluţionate în regim de urgenţă”, a declarat Daniel Băluţă, primarul sectorului 4.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO