Eveniment

SNIF iese la privatizare cu terenuri de 40 mil. euro

22.07.2008, 19:38 50

Societatea Nationala Imbunatatiri Funciare (SNIF), care urmeaza sa fie privatizata in aceasta vara, exploateaza terenuri cu o suprafata totala de 2,13 milioane de metri patrati in valoare de circa 40,7 mil. euro, potrivit Uniunii Sindicale din Imbunatatiri Funciare (UNIF). SNIF executa lucrari de indiguire, baraje sau irigatii.
"SNIF face parte din societatile de interes national. Ministerul Agriculturii a dorit sa o transforme in societate de interventie, dar se apela foarte rar la serviciile acesteia, doar cand era nevoie. Ne-am temut sa nu devina falimentara, de aceea am acceptat privatizarea", a declarat Vasilica Blebea, presedintele UNIF.
Veniturile totale inregistrate de SNIF in 2007 se ridica la 24,9 mil. euro, in crestere cu 2% fata de anul anterior - 24,4 mil. euro.
Potrivit reprezentantilor SNIF, cele 2,13 milioane de metri patrati de teren sunt impartite in 379 de incinte. "Pentru suprafata de aproximativ 670.000 de metri patrati SNIF a obtinut certificate de atestare a dreptului de proprietate, emise de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in perioada 2002 - 2005. Capitalul social al SNIF s-a majorat cu suma de 33,6 milioane de euro reprezentand terenurile pentru care exista certificate de proprietate emise in favoarea societatii", spune Gabriel Lenghel, purtator de cuvant in cadrul Agentiei Domeniilor Statului.
Strategia de privatizare a SNIF consta in vanzarea pachetului de actiuni prin negociere pe baza de oferte finale, imbunatatite si irevocabile. Asta inseamna ca societatile pot depune oferte, iar la data stabilita de ADS se vor deschide plicurile continand ofertele de privatizare, iar cel care are cel mai mare punctaj va deveni proprietar.
"Noi ca asociatie a salariatilor vrem sa gasim institutii prin care sa putem participa la privatizare, deoarece vrem sa impiedicam transformarea SNIF intr-o afacere imobiliara", explica Blebea. Multi specialisti in agricultura sustin ideea conform careia SNIF ar putea interesa societatile datorita potentialului sau imobiliar si ca un contract in care participantii la privatizare ar fi obligati ca timp de cinci ani sa mentina aceeasi activitate poate fi incalcat foarte usor.
In prezent SNIF are 1.250 de angajati, cu 250 de persoane mai putin decat la finele anului trecut. Consiliul de Administratie al SNIF este format din Ion Nedelcu, presedintele Societatii si mai multi membri, printre care Florina Milescu, Florin Nicoara, Mihai Fentzel, Adrian Cojocaru, Florina Dinicutu si Cristina Popescu. Potrivit SNIF, salariul membrilor consiliului de administratie este de 20% din indemnizatia directorului general.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO