Eveniment

Soluţia Craiovei la supra-aglomerarea din Centru: Parcarea cu plată prin SMS. De când a fost introdus sistemul, centrul Craiovei s-a golit, iar şoferii îşi lasă maşina în parcarea subterană din apropiere

Soluţia Craiovei la supra-aglomerarea din Centru:...

Autor: Ionut Jifcu

14.09.2017, 11:14 2289

Parcarea subterană din municipiul Craiova, care până nu demult nu depăşea un grad de ocupare de 20%, a început să se umple după ce autorităţile au instituit parcarea cu plată prin SMS în zona centrală, deşi până şoferii lăsau maşina gratuit .

Cei care îşi parcau, de regulă, maşina în zona ultra-centrală, au optat să meargă în parcarea subterană, unde plătesc un leu pe oră, spre deosebire de aproape trei lei pe oră, atât cât costă acum parcarea cu plată prin SMS (doi lei, plus TVA), în cele 139 de locuri din zona centrală.

Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a admis că introducerea sistemului de parcare cu plată prin SMS a dus la ridicarea gradului de folosire a parcării subterane, situată tot în centrul municipiului.

„Am constituit această parcare cu plată în zona centrală, care a dus la acoperirea locurilor din parcarea subterană în proporţie foarte mare. La ora asta, nu pot să vă dau exact datele, dar sunt peste 300 de locuri ocupate din cele 600, zilnic”, a declarat primarul Mihail Genoiu, într-o conferinţă de presă.

De luni, parcările din zona centrală a Craiovei au început să se golească, având în vedere instituirea parcării cu plată prin SMS.

Plata parcării se realizează prin trimiterea unui SMS la numărul scurt 7420, în care este menţionat codul aferent opţiunii de plată şi numărul de înmatriculare al maşinii, astfel: Parcarea cu plată – 385 NRÎNMATRICULARE (ex.: 385 DJ00ABC) – pentru o oră de parcare; Parcare ocazională – 386 NRÎNMATRICULARE (ex.: 386 DJ00ABC) – pentru o zi de parcare; – 387 NRÎNMATRICULARE (ex.: 387 DJ00ABC) – pentru o lună de parcare.

Parcarea cu plată costă doi lei/oră, fără TVA, iar taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, cu plată prin SMS, a vehiculelor care nu sunt înregistrate în evidenţa fiscală a municipiului Craiova se achită, conform opţiunii solicitantului, pe zi sau pe lună şi în cuantumul stabilit prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Craiova. Cuantumul este de un leu/zi şi 12 lei/lună.

După ce SMS-ul a fost expediat, utilizatorii ar trebui să primească un mesaj care confirmă ca parcarea a fost activată. Spre exemplu, „DJ00ABC e parcat pentru 1h în Craiova, parcarea cu plată. Plata expiră la 17/08/2017 14:35. Cost 0,50 EUR+TVA/SMS”. Lipsa SMS-ului de răspuns indică faptul că parcarea nu a fost plătită. Mai mult, două sau mai multe SMS-uri consecutive însumează timpul de parcare.

Pentru a simplifica modalitatea de expediere a SMS-urilor de parcare, conducătorii auto au la dispoziţie aplicaţia mobilă gratuită TPARK, pentru Android, iOS şi Windows Phone, prin intermediul căreia pot realiza plata parcării prin SMS, fără a mai memora numerele scurte sau codurile aferente duratelor de parcare, în 29 de oraşe din România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO