• Leu / EUR4.9036
  • Leu / GBP5.4789
  • Leu / USD4.5570
Eveniment

​Specialiştii din sănătate, la unison: Restricţiile au fost ridicate prea rapid, virusul încă este prezent în comunitate. Apelul la responsabilitate este singura pârghie rămasă

​Specialiştii din sănătate, la unison: Restricţiile au fost ridicate prea rapid, virusul încă este prezent în comunitate. Apelul la responsabilitate este singura pârghie rămasă

Autor: Georgiana Mihalache

10.03.2022, 17:06 129

♦ Carantina nu mai există în România. Într-o familie cu un bolnav, ceilalţi membri pot să îşi vadă de şcoală şi serviciu, au decis autorităţile. Sunt zilnic peste 3.000 de pacienţi infectaţi cu Covid 19, măsurile de relaxare s-au luat prea brusc.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a decis să ridice starea de alertă şi nu a păstrat nicio restricţie în domeniul sanitar. Astfel, dacă o persoană se infectează cu Sars-Cov-2, izolarea nu mai este dublată şi de controlul din partea DSP. Medicii şi DSP pot doar să-i recomande unui caz pozitiv să rămână izolat, însă totul se rezumă la responsabilitatea persoanei respective, fără a mai putea fi controlată în vreun fel.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre privind abrogarea procedurilor de carantină a persoanelor în contextul Covid 19, arată hotărârea nr. 16 din 8 martie. Altfel spus, persoanele considerate contacţi direcţi ai persoanelor infectate cu Covid 19 nu vor mai intra în carantină. Nu vor mai sta în carantină nici persoanele nevaccinate, fără certificat verde, care intră în ţară.

„În contextul ridicării stării de alertă, toate măsurile de obligativitate s-au transformat în măsuri de recomandare. Dacă avem de-a face cu un pozitiv, în funcţie de evaluarea pe care o va realiza la medicul de familie sau medic specialist, este în măsură să-i spună care ar fi perioada în care ar trebui să stea izolat. Tot de la medicul de familie sau specialist va primi şi concediul medical, cu recomandarea de a se izola. Toate sunt cu titlul de recomandare. La nivel de DSP am continuat să facem anchete epidemiologice. Le recomandăm ce au de făcut pe mai departe. Depinde de conştiinţa fiecăruia, revenim la responsabilitatea fiecăruia de a da curs recomandărilor”, spune Oana Nicolescu, directorul DSP Bucureşti.

Şi Sebastian Mezei, directorul DSP Hunedoara, spune că singura pârghie este recomandarea de izolare în cazul pacienţilor confirmaţi pozitiv.

„Nu mai există pârghie legală să îi mai controlăm la domiciliu aşa cum făceam înainte în starea de alertă sau urgenţă. Trecem şi la lucruri de bun simţ – când ai gripă sau orice fel de boală în principiu stai şi te izolezi să nu transmiţi altora. Ce nu mai putem face este să dăm decizii de carantinare, acolo nu mai avem temei legal. Recomandarea fermă este ca persoanele pozitive să rămână izolate”, a mai spus Sebastian Mezei.

 
Urmează ZF Power Summit 2023
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9036
Diferență: 0,0633
Ieri: 4.9005
Azi: 4.5570
Diferență: 1,6666
Ieri: 4.4823
Azi: 5.4789
Diferență: -0,2839
Ieri: 5.4945
Azi: 4.9186
Diferență: 0,2241
Ieri: 4.9076