Eveniment

Ce a spus Kamala Harris la Bucureşti, în cadrul vizitei istorice, după ce Rusia a adus războiul la graniţa României: Un atac asupra oricărei naţiuni NATO este un atac asupra tuturor statelor membre. Dacă va fi nevoie, suntem gata să suplimentăm efectivele militare NATO din România

Ce a spus Kamala Harris la Bucureşti, în cadrul vizitei...

Autor: Răzvan Botea

13.03.2022, 15:26 260

Kamala Harris, vicepreşedinta SUA, numărul doi din administraţia americană, a spus, la Bucureşti, că NATO este gata să răspundă oricărei agresiuni asupra oricărui stat membru, un atac asupra unui însemnând un atac asupra tuturor. Cu toate acestea, în acest moment nu sunt motive de îngrijorare, NATO neavând informaţii care să sugereze un atac asupra unui stat membru.

„Răspunsul la războiul lui Putin include angajamentul ferm în cadrul Alianţei pentru a sprijini nevoile partenerilor noştri. În acest scop şi pentru a demonstra angajamentul nostru ca Statele Unite, în ultimele săptămâni am trimis un efectiv de încă  de 1.000 de membri. Aceasta creează o forţă totală de 2.000 de soldaţi americani care sunt pregătiţi să apere angajamentul nostru faţă de Alianţa NATO şi flancul estic”, a spus Kamala Harris.

Discursul integral al vicepreşedintei SUA:

Vă mulţumim, domnule preşedinte Iohannis, pentru primirea călduroasă în România şi pentru prietenia dumneavoastră fermă faţă de parteneriatul pe care îl avem, care este de lungă durată.

De asemenea, vreau să mulţumesc premierului Ciucă pentru conversaţia pe care am avut-o săptămâna trecută.

Dacă îmi permiteţi, domnule preşedinte, aş dori să vorbesc direct poporului român o clipă, pentru a vă mulţumi, în numele Statelor Unite.

Sub conducerea preşedintelui Iohannis, România a fost extraordinară prin generozitatea şi curajul de care aţi dat dovadă în acest moment. În întreaga lume, am urmărit cum aţi primit refugiaţi. În întreaga lume, şi voi vorbi în numele Statelor Unite, ştim despre provocările speciale cu care vă confruntaţi din punct de vedere geografic, dar aţi dat dovadă de atât de mult curaj.

Întâlnirea pe care eu şi preşedintele am avut-o astăzi a fost o întâlnire foarte productivă pentru a reafirma puterea relaţiei şi prieteniei dintre Statele Unite şi România.

Am spus de multe ori, inclusiv în această după-amiază cu preşedintele, dar şi în întreaga lume, şi o voi spune aici: angajamentul Americii faţă de articolul 5 este ferm. Ne luăm foarte în serios rolul şi relaţiile pe care le avem în cadrul Alianţei NATO.

Luăm în serios şi suntem pregătiţi să acţionăm după cuvintele pe care le rostim atunci când spunem că un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor. Suntem fermi în angajamentul nostru, aşa cum a spus şi preşedintele Joe Bidem: Vom apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO.

 

Aşa că sunt prezentă astăzi în România pentru a reafirma acest angajament, pe lângă faptul că îi mulţumesc preşedintelui, conducerii dumneavoastră şi poporului României.

Puterea Alianţei noastre a rezistat, iar acum NATO este acum mare şi mai puternică ca niciodată. Puterea Alianţei noastre include angajamentul nostru reciproc de a respecta principiile pe care le ţinem drag şi le împărtăşim, care includ apărarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statelor independente - şi în acest caz, Ucraina.

Răspunsul la războiul lui Putin include angajamentul ferm în cadrul Alianţei pentru a sprijini nevoile partenerilor noştri. În acest scop şi pentru a demonstra angajamentul nostru ca Statele Unite, în ultimele săptămâni am trimis un efectiv de încă  de 1.000 de membri. Aceasta creează o forţă totală de 2.000 de soldaţi americani care sunt pregătiţi să apere angajamentul nostru faţă de Alianţa NATO şi flancul estic.

Ne-am întărit angajamentele recente, toate cu menţiunea şi sensul de a ne întări descurajarea şi apărarea noastră colectivă.

Vreau să vă mulţumesc, domnule preşedinte Iohannis, pentru conducerea dumneavoastră pe flancul estic al NATO. Vreau să vă mulţumesc pentru că aţi făcut tot ceea ce aţi făcut în rolul dumneavoastră de conducere, pentru modernizarea şi creşterea resurselor disponibile.

Dumneavoastră şi cu mine am vorbit despre importanţa conducerii unui guvern într-un mod în care să ne modernizăm şi să fim eficienţi şi eficace cu resursele de care dispunem. Aţi fost un model în acest sens şi vă mulţumesc.

În ceea ce priveşte sprijinul nostru reciproc pentru poporul Ucrainei — la Washington, în Congresul Statelor Unite, am luat măsuri recente, inclusiv un angajament de 13,6 miliarde de dolari pentru Ucraina şi regiune în ceea ce priveşte asistenţa de securitate şi asistenţa umanitară.

Preşedintele Iohannis şi cu mine am vorbit pe larg şi am fost foarte mişcată, domnule preşedinte, de poveştile pe care mi le-aţi împărtăşit despre timpul petrecut cu refugiaţii şi de experienţa sfâşietoare pe care o trăiesc aceştia.

Aşa că suntem împreună, România şi Statele Unite, pentru a ne asigura că vom face tot ce este necesar pentru a pune resurse în componenta umanitară, înţelegând că nevoile sunt semnificative şi imediate.

Din pachetul de 13,6 miliarde de dolari de la Congresul Statelor Unite, 4 miliarde de dolari vor fi alocate direct asistenţei umanitare. Asta se adaugă celor 53 de milioane de dolari pe care i-am anunţat ieri că, prin intermediul ONU, Statele Unite vor oferi Programului Alimentar Mondial

România a fost un hub de asistenţă umanitară. Şi acesta este încă un motiv pentru care suntem aici, pentru a-i mulţumi preşedintelui şi oamenilor acestei ţări grozave pentru ceea ce faceţi în funcţie de nevoile acestei regiuni. Aţi primit zeci de mii de refugiaţi şi aţi făcut-o cu atâta compasiune şi atâta har.

Aşa că îmi voi încheia observaţiile spunând că aceasta este o relaţie puternică şi de durată. Este o relaţie importantă. Şi importanţa acestei relaţii este evidenţiată chiar în acest moment. Dar este o relaţie care va continua de-a lungul anilor.

Şi din nou, vă mulţumesc, domnule preşedinte, şi oamenilor din această ţară frumoasă pentru tot ceea ce faceţi şi tot ceea ce reprezentaţi. Mulţumesc.

 

Sesiune de întrebări şi răspunsuri:

 

Jurnalist: O întrebare comună pentru cei doi oficiali. V-aş întreba dacă Statele Unite au în vedere să suplimenteze trupele din România şi să realizeze aici o prezenţă permanentă. Vă întreb acest lucru în contextul în care la 150 de kilometri de graniţa cu România au loc bombardament. Şi am dori să ştim dacă există informaţii că războiul s-ar putea extinde spre România şi spre Moldova.

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii: Nu pot să repet destul de des că Statele Unite sunt angajate în prietenia şi alianţa noastră cu România. Şi în acest scop, avem un angajament continuu şi rotativ al trupelor americane faţă de această ţară, cel mai recent cu desfăşurarea escadronului Stryker de 1.000 de membri. Ştim şi că aceasta este o situaţie dinamică şi vom evalua zilnic nevoile pe care le avem pentru a menţine stabilitatea în această regiune. În ceea ce priveşte ceea ce ar putea fi comportamentul viitor al lui Putin, nu pot specula. Dar suntem clari în poziţia noastră, care este că, ca membru al NATO, un atac împotriva unuia este un atac împotriva tuturor.

Jurnalist: Doamnă Vice-Preşedinte, criza umanitară creşte, iar violenţele par doar să se agraveze. Casa Albă şi Guvernul britanic au transmis avertismente extrem de serioase cu privire la posibilitatea ca Rusia să recurgă la arme chimice, iar eforturile diplomatice par să fi eşuat. Se conturează vreo cale de ieşire din această criză? Şi, pentru Preşedintele României, sunt curioasă dacă credeţi că există unele sancţiuni economice specifice pe care aţi dori ca Statele Unite să le impună şi care nu au fost deja luate?

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii: Ştiţi, de la început, Statele Unite au încercat sincer să se angajeze în diplomaţie – în mod activ. Şi din tot ceea ce ştim şi am asistat, Putin nu dă niciun semn că se angajează într-o diplomaţie serioasă. După cum ştiţi mulţi dintre voi, am ţinut un discurs la München în urmă cu trei săptămâni, înainte de a începe invazia Ucrainei. Şi am spus atunci ceea ce am susţinut de-a lungul timpului: asistăm la un joc de manual - manualul rusesc - şi include minciuni, dezinformare şi actele de agresiune la care asistăm acum.

Susţinem că diplomaţia este modalitatea de a rezolva aceste probleme, care coexistă cu angajamentul nostru de a ne asigura că aliaţii noştri sunt puternici şi că trebuie să existe consecinţe grave şi responsabilitate pentru ceea ce face Rusia, motiv pentru care ne-am angajat în sancţiuni istorice, care, printre altele, a au însemnat prăbuşirea rublei. Bursa rusă încă nu este deschisă. Ratingul lor de ţară este acum „junk”. Şi vor fi mai multe anunţuri despre mai multe măsuri pe care le vom întreprinde pentru a asigura consecinţe grave pentru ceea ce este o conduită atroce şi scandaloasă în numele poporului rus de către Putin.

Jurnalist: Doamnă Vicepreşedinte, domnule Preşedinte, am văzut cu toţii cum Rusia a atacat-o maternitate în Mariupol, dar şi convoaie umanitare. Foarte mulţi civili au fost ucişi, printre care şi copii, iar aceste imagini au produs un şoc în întreaga lume. Consideraţi că Rusia a comis crime de război în conflictul cu Ucraina?

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii: Cred că am mai spus-o şi o voi spune din nou: Este clar că orice atac intenţionat sau ţintirea civililor este o crimă de război. Punct.

Jurnalist: Dacă îmi permiteţi, domnule Preşedinte: ţara dumneavoastră şi mulţi dintre vecinii dumneavoastră suportă costuri uriaşe pentru a ajuta refugiaţii ucraineni şi, de asemenea, vă confruntaţi cu o ameninţare gravă la Marea Neagră. Mă întreb ce aţi cerut, în mod deosebit, Vicepreşedintelui. În mod deosebit, aveţi nevoie de mai multe trupe americane aici, aveţi nevoie de ceva anume în ceea ce priveşte echipamentele, apărarea? Şi, dacă vă pot întreba, doamnă Vicepreşedinte: Preşedintele Biden a spus că americanii vor avea de suferit pentru a apăra libertatea, dar nu se întrevede un final. Cât ar trebui să aştepte americanii, pentru cât timp ar trebui să ne pregătim să înfruntăm această inflaţie istorică şi preţuri fără precedent la combustibil?

Vicepreşedintele Statelor Unite ale Americii: Sigur. În ceea ce priveşte discuţiile pe care le-am avut eu şi preşedintele Iohannis, acestea au variat ca subiecte, inclusiv în chestiunea Mării Negre.

Dar suntem, din nou, pe deplin conştienţi şi la curent pentru că suntem în permanentă comunicare cu Preşedintele, cu administraţia sa de aici despre preocupările pe care le au faţă de întreaga regiune şi, sincer, vulnerabilitatea. Tot ce trebuie să faci este să te uiţi la hartă şi să vezi că acolo unde există România din punct de vedere geografic – şi aşa cum este cazul Aliaţilor noştri de pe flancul estic – există potenţiale vulnerabilităţi, motiv pentru care spunem foarte clar: Ne vom dedica – şi s-au îmbunătăţit în mod special, în ultimele săptămâni, sprijinul nostru bazat pe nevoile lor actuale.

Când ne uităm la acţiunile lui Putin este dureros de urmărit. Este dureros să urmăreşti ce se întâmplă cu oamenii nevinovaţi din Ucraina care vor doar să trăiască în propria lor ţară şi sunt mândri de ei înşişi ca ucraineni, care vor să fie acasă vorbind limba pe care o cunosc, mergând la biserica pe care o cunosc, crescând copiii lor în comunitatea în care familiile lor au trăit de generaţii. Şi milioane de oameni, acum, sunt nevoiţi să fugă cu nimic altceva decât un rucsac.

Trebuie să stai cu prietenii tăi. Şi după cum toată lumea ştie, chiar şi în viaţa ta personală, să fii loial acelor prietenii bazate pe principii şi valori comune, uneori este dificil. Adesea, nu este uşor. Dar despre asta este prietenia, bazată pe valori comune. Deci asta facem.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO