Eveniment

Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar reduce cu 25% salariile angajatilor din companiile sale, care oricum sunt duble fata de media economiei. Unde se duc miliardele statului?

Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar reduce cu 25% salariile angajatilor din companiile sale
10.05.2010, 23:10 116

Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar taia 25% dinsalariile angajatilor din companiile si regiile sale, care oricumin multe cazuri sunt cel putin duble fata de salariul mediu peeconomie.
De cand au fost anuntate taierile de salarii, dezbaterea s-a axatnumai pe bugetari, fara a fi luati in calcul si cei peste 243.000de angajati din companiile statului si regiile autonome. Statulcheltuieste peste 3,2 miliarde de euro pe an pentru salariile celorangajati in companiile si regiile sale, arata un calcul realizat deZF. Pentru a face o comparatie, 1,4 milioane de bugetari au un fondde salarii de 11 mld. euro, de numai 3 ori mai mare, in conditiilein care sunt de aproape sase ori mai multi decat cei angajati incompaniile de stat.
Astfel, fondul anual de salarii depaseste 13,5 miliarde de lei (3,2mld. euro) in cadrul celor mai mari 40 de companii ale statului siregii autonome.
Ministrul finantelor Sebastian Vladescu a declarat ieri ca guvernulnu a luat inca o decizie daca vor fi taiate si salariile dincompaniile de stat, chiar daca o reducere cu 25% a fondului desalariu ar insemna economisirea a 800 de milioane de euro, astfelincat ar putea fi evitata taierea pensiilor.
Vladescu a declarat, in schimb, ca angajatii companiilor de stat alcaror salariu depaseste un anumit nivel vor plati o taxa desolidaritate. Daca aceasta taxa ar reprezenta 10% din fondul desalarii, de exemplu, guvernul ar economisi 320 de milioane de euro.La o taxa de 20% economiile s-ar ridica la 640 de milioane deeuro.
Castigurile medii brute din companiile de stat ajung chiar si la13.000 de lei pe luna (la Romatsa), majoritatea osciland in jurul a3.000 de lei pe luna, dublu fata de salariul mediu pe economie. Inultimul an toate companiile private au luat masuri de ajustare anumarului de angajati si a salariilor, pentru a supravietui crizei,insa in sectorul public acest lucru nu s-a vazut deloc. In acesttimp, peste 230.000 de angajati din sectorul privat au fostconcediati.
Cea mai mare cheltuiala statul o face cu Posta Romana, pentruangajatii careia cheltuieste 1,8 miliarde de lei pe an, adica 440de milioane de euro. Posta are 35.600 de angajati. Urmeaza inclasament CFR, cu un fond de salariu de aproximativ 1,4 miliarde delei (340 de milioane de euro) si 27.600 de angajati. Pentrusalariile angajatilor Electrica statul cheltuieste 1,25 miliarde delei (300 mil. euro) pe an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO