Eveniment

Statul plateste 14,24% pentru banii bancilor

05.01.2009, 18:02 16

Ministerul Finantelor a vandut ieri la prima licitatie din acest an certificate de trezorerie cu scadenta la o luna de 566,8 mil. lei, sub nivelul programat, de 1 mld. lei, la un randament mediu de 14,24%.

Aceasta este prima licitatie cu o astfel de maturitate din ultimii patru ani si opt luni. La licitatia precedenta similara, din aprilie 2004, Finantele au vandut certificate cu scadenta la o luna in valoare de 300 mil. lei, la un randament mediu de 21,18%.
Cererea mare de lichiditati de la ultimele licitatii vine in contextul in care veniturile incasate la buget au scazut drastic, ceea ce a dus la un salt al deficitului bugetar, la finele anului trecut, la aproximativ 5% din PIB, potrivit estimarilor facute de premierul Emil Boc.
Emisiunea de ieri nu a fost subscrisa integral deoarece Trezoreria nu a acceptat sa plateasca un randament mai mare de 14,25%, limita reprezentand nivelul de dobanda preceput de BNR la facilitatea de credit lombard. Volumul total al cererii a fost de aproape 1,4 mld. lei.
Executivul nu dispune inca de o evaluare clara privind executia bugetara pentru 2008, datele referitoare la situatia bugetara din acest an si prognoza pentru 2009 urmand sa fie disponibile in prima parte a lunii ianuarie. Din acest motiv, Ministerul Finantelor a amanat stabilirea calendarului anual de emisiuni de titluri de stat pana la adoptarea legii bugetului de stat pe anul 2009, licitatiile urmand sa fie anuntate, temporar, prin prospecte de emisiune lunare.
Urmatoarea licitatie se va desfasura joi, 8 ianuarie, valoarea programata a emisiunii de obligatiuni cu scadenta la 5 ani fiind de 500 mil. lei. Pentru ianuarie, Trezoreria a anuntat un plan de emisiuni de titluri de stat in valoare de 4 mld. lei, pentru finantarea si refinantarea datoriei publice, urmand sa fie organizate sase licitatii, dintre care doar doua cu obligatiuni de stat tip benchmark si patru cu certificate de trezorerie.
Si in ultima luna a anului 2008, Finantele au atras aproape 4 mld. lei pentru acoperirea golurilor temporare de lichiditati, sub nivelul planificat de 7 mld. lei.
Trezoreria si-a anuntat intentia de a se concentra pe emiterea de titluri pe termen scurt, evitand sa plaseze obligatiuni cu maturitati lungi la niveluri ridicate ale randamentelor. Valoarea totala a titlurilor de stat vandute in 2008 de Ministerul Finantelor a fost de circa 12,5 mld. lei, fiind organizate 49 de licitatii.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO