Eveniment

Studiu Confidex pentru S2/2023: Percepţia managerilor indică o înrăutăţire a economiei naţionale. Este un moment de precauţie. Optimismul s-a disipat

Studiu Confidex pentru S2/2023: Percepţia managerilor...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

07.11.2023, 11:04 150

Starea de spirit a managerilor din România se depreciază, iar optimismul scade, pe fondul recentelor modificări fiscale. Sunt anticipate presiuni în privinţa creşterilor salariale, precum şi o diminuare a profitului în perioada următoare. Ponderea managerilor care se declară relaxaţi cu privire la starea actuală a economiei scade, agricultura fiind cel mai pesimist domeniu, iar energia şi IT-ul – cele mai optimiste.

Acestea sunt concluziile celei de-a noua ediţii a studiului Confidex, realizat de Impetum Group. Cercetarea măsoară încrederea managerilor români în economie în cel de-al doilea semestru din acest an şi a fost realizată pe baza răspunsurilor a peste 550 de manageri şi antreprenori români.

„Companiile mari, cu cifre de afaceri de peste 10 milioane de euro, sunt mai optimiste decât cele mai mici. Percepţia stării de fapt din ultimele şase luni indică o înrăutăţire a economiei naţionale, iar pentru următoarele şase luni, două treimi dintre manageri consideră că, în privinţa economiei naţionale, lucrurile se vor înrăutăţi”, spune Andrei Cionca, CEO al Impetum Group.

Principalele îngrijorări ale celor peste 550 de manageri care au răspuns chestionarului pe baza cărora a fost realizată cercetarea Confidex sunt noile măsuri fiscale şi creşterea taxelor, scăderea vânzărilor, a clienţilor, a comenzilor, lipsa forţei de muncă şi lipsa capitalului de lucru.

„Este un moment de precauţie. Optimismul managerilor români manifestat în urmă cu şase luni s-a disipat, lăsând iar loc pesimismului precaut.”

Confidex este un demers Impetum Group care oferă, de peste trei ani, o imagine clară asupra percepţiilor oamenilor de afaceri din România, realizând o radiografie a încrederii în economie.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO