Eveniment

SUA discută cu Qatarul despre livrări de gaze către Europa, în cazul unei invazii în Ucraina

SUA discută cu Qatarul despre livrări de gaze către...

Autor: Dorin Oancea

23.01.2022, 00:03 644

SUA poartă discuţii cu Qatar şi cu alţi mari exportatori de gaze pentru a planifica măsuri de urgenţă în cazul în care o invazie rusă în Ucraina va întrerupe aprovizionarea Europei, scrie Financial Times.

Discuţiile cu Qatar şi cu statele membre ale UE, axate pe asigurarea unor livrări suplimentare de gaze naturale lichefiate (GNL) transportate pe mare, au căpătat un caracter de urgenţă după ce negocierile la nivel înalt privind securitatea dintre Washington şi Moscova din această săptămână au înregistrat progrese minime.

Acest lucru a sporit îngrijorarea că un conflict ar putea afecta aprovizionarea cu gaze naturale, într-un moment în care Europa se confruntă cu preţuri record. Cu toate acestea, oficialii au avertizat că nu există o "baghetă magică" pentru a rezolva potenţialul deficit, în condiţiile în care continentul se află deja în criză energetică.

"Analizăm ce se poate face pentru a ne pregăti pentru un eveniment, în special în mijlocul iernii, cu rezerve foarte scăzute de gaze naturale europene în depozite", a declarat un oficial de rang înalt al administraţiei americane.

Cea mai mare parte a GNL din Qatar este trimisă în Asia, unde clienţii statului din Golf au încheiat contracte fixe pe termen lung.

Preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să poarte discuţii cu emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad al-Thani, la Washington în această lună.

Tensiunile dintre Occident şi Rusia au crescut, în condiţiile în care Moscova a desfăşurat aproximativ 100.000 de soldaţi la graniţa cu Ucraina. Statele Unite au ameninţat cu sancţiuni severe împotriva Rusiei dacă aceasta va invada.

Fatih Birol, şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie, a declarat săptămâna trecută că Rusia sugrumă livrările de gaze către Europa într-un moment de "tensiuni geopolitice sporite".

Există temeri că acest conflict ar putea duce la o nouă scădere a livrărilor de gaze către Europa, care se confruntă cu o criză tot mai mare a costului vieţii, deoarece preţul gazelor a crescut vertiginos.

Oficialul de rang înalt din cadrul administraţiei Biden a recunoscut că contractele dintre exportatorii de GNL şi cumpărătorii asiatici ar putea complica eforturile de deviere a livrărilor către Europa.

Dependenţa Europei de gazul rusesc a complicat eforturile de a prezenta un front unit împotriva ameninţărilor Moscovei.

În timp ce majoritatea observatorilor se aşteaptă ca Rusia să evite reducerea completă a exporturilor, există îngrijorări că Moscova ar putea totuşi să comprime şi mai mult livrările sau că infrastructura de export de gaze din Ucraina ar putea fi afectată de conflict.

Directorii din sectorul energetic au avertizat cu privire la efectul potenţial al sancţiunilor americane, după ce Biden a declarat săptămâna aceasta că măsurile punitive ar putea include oprirea băncilor ruseşti de a tranzacţiona în dolari americani - principala monedă a comerţului global cu mărfuri.

Un director din industria energetică a declarat că Europa s-ar confrunta aproape sigur cu preţuri extrem de ridicate în cazul unor întreruperi care ar necesita o acţiune guvernamentală coordonată pentru a se aproviziona cu încărcături de GNL transportate pe mare.

Doha a fost blocată într-o dispută cu UE în legătură cu o investigaţie a Comisiei Europene din 2018 privind contractele fixe pe termen lung ale QatarEnergy. Ancheta a frustrat Doha şi a frânat investiţiile Qatarului şi livrările de GNL către Europa, determinând statul din Golf să oprească proiectele din Franţa şi Belgia.