Eveniment

SUA pregăteşte livrări urgente de armament pentru Ucraina în valoare de peste 700 mil. dolari

SUA pregăteşte livrări urgente de armament pentru...

Autor: Dorin Oancea

13.04.2022, 07:08 108

Administraţia preşedintelui american Joe Biden este aşteptată să anunţe, miercuri, asistenţă militară în valoare de 750 de milioane de dolari pentru Ucraina, au declarat pentru Reuters doi oficiali americani familiarizaţi cu acest subiect.

Echipamentul ar urma să fie finanţat cu ajutorul Presidential Drawdown Authority, sau PDA, prin care preşedintele poate autoriza transferul de articole şi servicii din stocurile americane fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Unul dintre oficiali a declarat că încă se fac determinări finale cu privire la combinaţia de echipamente. Un consilier de rang înalt al Congresului a declarat că echipamentele care vor fi anunţate vor include probabil sisteme de artilerie grea, inclusiv obuziere.

Oficialii Casei Albe nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că a oferit peste 1,7 miliarde de dolari în asistenţă de securitate Ucrainei de la invazia din 24 februarie a Ucrainei, pe care Rusia o numeşte "operaţiune militară specială".

Livrările de arme au inclus rachete defensive antiaeriene Stinger şi antitanc Javelin, precum şi muniţie şi veste antiglonţ.

Liderii americani şi europeni sunt presaţi de preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, să furnizeze arme şi echipamente grele pentru confruntările din regiunea estică a Ucrainei, unde se aşteaptă ca Rusia să îşi intensifice eforturile militare.

Raytheon Technologies şi Lockheed Martin Corp produc împreună rachetele Javelin, în timp ce Raytheon produce Stinger. Alţi producători de arme de top sunt Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics şi L3Harris Technologies.

Separat, Pentagonul va găzdui miercuri liderii celor mai importanţi opt producători de armament din SUA pentru a discuta despre capacitatea industriei de a satisface nevoile de armament ale Ucrainei, dacă războiul cu Rusia va dura ani de zile, au declarat pentru Reuters două persoane familiarizate cu întâlnirea.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO