Suprafaţa cultivată ecologic în România a scăzut cu 20% în ultimii cinci ani, de la peste 300.000 de hectare în 2013 la circa 250.000 de hectare în 2017, iar principala cauză a acestei decelerări a fost scăderea valorii subvenţilor acordate fermierilor prin fonduri europene.
„Numărul producătorilor certificaţi ecologic a scăzut de la 15.200 în 2013 la 8.400 în 2017. Scăderea subvenţiei acordată prin fonduri europene a fost direct responsabilă. În prezent, valoarea subvenţiei acordate de APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură) la hectar pentru agricultura ecologică este în medie de 400 de euro, deşi în anii anteriori a fost mai mare“, a spus Alexandra Toderiţă, director la Centrul Român de Politici Europene (CRPE). Ea a fost prezentă la lansarea unui studiu despre agricultura ecologică, realizat de iVox, la cererea organizaţiei World Vision România. Ea a adăugat că pentru a vedea creşteri în ceea ce priveşte agricultura ecologică în România, cetăţenii trebuie să fie informaţi, fondurile europene să fie furnizate responsabil, iar Ministerul Agriculturii să gestioneze mai bine situaţia programelor de finanţare.