Eveniment

Suprafata spatiilor de birouri se va dubla in Bucuresti

26.11.2003, 00:00 18



Peste 330.000 de metri patrati de spatii de birouri se aflau, la jumatatea acestui an, in constructie pe piata imobiliara din Bucuresti, in conditiile in care suprafata deja construita insuma circa 434.000 de metri patrati, releva un studiu al firmei imobiliare Colliers International.



Aceasta este una dintre cele mai ridicate rate de constructii in derulare raportat la suprafata finalizata in cadrul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa.



La sfarsitul anului trecut, in Bucuresti se aflau in constructie aproape 100.000 de metri patrati de spatii de birouri, ceea ce insemna o rata de 17,7%. Conform acestei valori, capitala romana se situa pe locul al saptelea in zona mentionata.



Un alt studiu al Colliers, care se refera la regiunea Europa, Orientul Mijlociu si Africa, remarca faptul ca dintre primele zece piete care cunosteau in decembrie 2002 rate ridicate de constructie relativ la suprafata existenta sapte sunt capitale central si est europene.



Rata de neocupare consemnata in Bucuresti in iunie 2003 a fost de 23,4%, in crestere comparativ cu 18,8% la finele anului trecut. De asemenea, valoarea medie neta a chiriei lunare pentru spatiile din clasa A a scazut cu 6,8% in intervalul decembrie 2002 - iunie 2003, ajungand la 16 euro pe metru patrat.



Valoarea medie neta a chiriei anuale pentru clasa A s-a situat, la jumatatea acestui an, la 192 de euro pe metru patrat, in timp ce pretul de vanzare pentru spatiile de birouri din Bucuresti era estimat, la aceeasi data, la 2.500 de euro pe metru patrat.



Pentru partea a doua a anului curent, Colliers preconizeaza ca piata din Bucuresti "se va imbunatati", in cadrul regiunii Europa, Orientul Mijlociu si Africa doar Antwerp (Belgia), Belgrad, Kiev si Sofia mai primind acest calificativ, in vreme ce majoritatea celorlalte piete vor ramane stabile, iar Bratislava, Geneva, Oslo si Paris vor cunoaste o "deteriorare" a situatiei.



Dupa suprafata deja construita, cele mai mari piete din zona erau, la sfarsitul anului trecut, Munchen - cu 17,3 milioane de metri patrati, Paris - cu 15 milioane de metri patrati si Hamburg - cu 12,4 milioane de metri patrati.



Colliers International este una dintre cele mai importante companii imobiliare, avand 234 de biouri in 49 de tari. Anul trecut, veniturile sale au fost de 800 de milioane de dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO