Eveniment

Surpriză la Casa Albă: Joe Biden îi spune lui Zelenski că vrea pace în Ucraina pentru a încheia războiul, imediat după ce SUA a oferit Ucrainei ajutor militar suplimentar de 1,85 mld. dolari şi le-a dat sistemul avansat de apărare antirachetă Patriot. Zelenski i-a răspuns că ”Războiul nu s-a terminat”

Autor: Mihai Draghici

21.12.2022, 20:13 2213

UPDATE: 22:10. 

Preşedintele Ucrainei, Volodymyr Zelenskyy, a sosit miercuri la Casa Albă, prima oprire dintr-o scurtă vizită la Washington, cu mize mari, care marchează prima sa ieşire din ţara sa de la invadarea Rusiei în urmă cu peste 300 de zile. 

Preşedintele Joe Biden şi soţia sa Jill l-au întâmpinat pe Zelenskyy la scurt timp după ce liderul ucrainean a aterizat la Washington cu un avion al forţelor aeriene americane. Zelensky era îmbrăcat în obişnuiţii săi pantaloni cargo de culoare verde militar şi un hanorac cu emblema de stat a Ucrainei, care are forma unui trident.

Cei doi preşedinţi s-au îmbrăţişat înainte de a se îndrepta spre interiorul Casei Albe. Cu puţin timp înainte de sosirea sa, administraţia Biden a anunţat o nouă asistenţă letală de 1,85 miliarde de dolari pentru Ucraina, inclusiv sistemul avansat de apărare antirachetă Patriot, mult râvnit.

În Biroul Oval, Biden, purtând o cravată cu dungi galbene şi albastre, i-a spus lui Zelenskyy că este "încântat" că liderul ucrainean a putut face această călătorie, deoarece [liderul Rusiei, Vladimir] Putin îşi intensifică atacurile asupra civililor şi "încearcă să folosească iarna ca armă". El a promis sprijin continuu pentru Ucraina, inclusiv pentru sistemul Patriot.

"Vom sprijini Ucraina în urmărirea unei păci juste", a spus Biden.

Zelenskyy a descris vizita sa ca fiind "o mare onoare" şi a spus că ar fi vrut să vină mai devreme. El i-a mulţumit lui Biden, Congresului şi "oamenilor obişnuiţi" din SUA pentru sprijinul lor şi i-a prezentat preşedintelui american un premiu acordat căpitanului unei unităţi din Donbas care foloseşte Himars - sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate - pe care soldatul a cerut să i-l transmită lui Biden.

Mai târziu în cursul zilei, Zelenskyy urmează să se adreseze unei sesiuni comune a Congresului, înainte de a se întoarce în Ucraina. Se aşteaptă ca el să îşi prezinte argumentele pentru a susţine sprijinul SUA şi pentru ca Occidentul să intensifice livrările de arme.


 


UPDATE: Zelenski a ajuns la Casa Albă şi se întâlneşte cu preşedintele Joe Biden.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a ajuns miercuri în Statele Unite, unde va fi primit la Casa Albă de preşedintele Joseph Biden şi va rosti un discurs în Congresul de la Washington.

Avionul care l-a transportat pe Volodimir Zelenski a aterizat la Baza aeriană Andrews, la periferia oraşului Washington, afirmă surse citate de postul de televiziune CNN.

Volodimir Zelenski se va întâlni cu preşedintele Joseph Biden şi va rosti un discurs în Congresul american, unde va primi confirmarea "sprijinului puternic şi bipartizan pentru Ucraina", a transmis Preşedinţia SUA.

Administraţia de la Washington a aprobat, miercuri, asistenţă militară suplimentară pentru Ucraina, în valoare de 1,85 miliarde de dolari, urmând să fie furnizate inclusiv sisteme antiaeriene Patriot.

Kremlinul a avertizat că vizita în Statele Unite a preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, nu va face decât să amplifice conflictul. "În mod categoric, toate aceste lucruri contribuie la agravarea conflictului şi nu aduc nimic bun pentru Ucraina", a atras atenţia Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de postul France Info. Peskov a subliniat că Moscova nu se aşteaptă la o schimbare a poziţiei Ucrainei privind refuzul de a negocia cu Rusia. Moscova a avertizat că sistemele Patriot vor deveni ţinte legitime ale armatei ruse imediat ce vor intra pe teritoriul Ucrainei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO