Eveniment

Sursele sanatoase de finantare externa secatuiesc. Investitiile cad cu 48%, iar remiterile se reduc cu 28%

Sursele sanatoase de finantare externa secatuiesc. Investitiile cad cu 48%, iar remiterile se reduc cu 28%
12.08.2009, 19:53 76

Luna iunie arata ca Romania are mari probleme de finantare externa, avand la dispozitie doar imprumuturile publice. In prima jumatate din acest an, investitiile straine directe in valoare de 2,9 miliarde de euro au finantat in totalitate deficitul de cont curent, care s-a ajustat puternic, potrivit datelor BNR. Spre comparatie, anul trecut, investitiile au fost de 9 miliarde de euro, in crestere cu 25% fata de 2007.

„Structura acestora (a investitiilor - n.r.) ramane favorabila, participatiile la capital si profitul reinvestit detinand peste jumatate din totalul investitiilor straine directe", apreciaza Eugen Sinca, analist BCR, Directia Cercetare de Piata si Macroeconomica.

Transferurile curente, care reprezinta in principal banii trimisi in tara de romanii care lucreaza in strainatate si-au diminuat semnificativ fluxul, pana la 3,3 miliarde de euro in primul semestru, fata de 4 miliarde de euro in aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru intreg anul 2009 este estimata o valoarea a remiterilor de 7 miliarde de euro, dupa un varf de 7,7 miliarde de euro inregistrat in 2008.

In ceea ce priveste datoria externa totala, aceasta a ajuns la sfarsitul lunii iunie la 75 de miliarde de euro, fata de soldul de 73 de miliarde de euro inregistrat in iunie 2008. In timp ce datoria externa pe termen mediu si lung a urcat in perioada iunie 2008-iunie 2009 cu 6 miliarde de euro, pana la un sold de 57 de miliarde de euro, ca urmare a imprumutului de la FMI, datoria pe termen scurt a scazut considerabil.

„Datoria externa pe termen scurt, un motiv serios de ingrijorare pentru agentiile de rating in trecut, s-a redus cu 17,8% in primele sase luni. Dincolo de efectele crizei financiare mondiale, decizia bancii centrale de a reduce la zero rata rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala mai mare de doi ani a avut un rol important in cadrul acestui proces", apreciaza Sinca.

Deficitul de cont curent, care masoara iesirile nete de valuta din economie, si-a temperat ritmul accelerat de ajustare de la inceputul anului, scaderea deficitului fiind in iunie de 64% fata de aceeasi luna a anului trecut, spre comparatie cu februarie si martie cand scaderile au fost de peste 90%.

Pe primul semestru din acest an, deficitul s-a redus cu 73%, pana la 2,4 miliarde de euro, de la 8,9 miliarde de euro cat a fost in prima jumatate a anului trecut, potrivit datelor publicate de Banca Nationala.

„Deficitul de cont curent s-a restrans ca urmare a scaderii accentuate a deficitului comercial de 67,2% in conditiile in care importurile au continuat sa se reduca mai rapid decat exporturile. (...) Deficitul de cont curent s-ar putea reduce substantial sub 6% din PIB in 2009, de la 12,3% in anul precedent", noteaza Eugen Sinca, analist BCR, Directia Cercetare de Piata si Macroeconomica.

Fondul Monetar International (FMI) estimeaza ca deficitul de cont curent se va situa la 5,5% din PIB in acest an. De asemenea, economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, considera ca deficitul de cont curent se va situa la 5,5% din PIB in 2009 si va fi finantat in proportie de 70-80% prin investitii straine directe, care vor totaliza 4,5 miliarde de euro.

Economistul-sef al ING Bank, Nicolaie Chidesciuc, citat de Mediafax, anticipeaza un deficit de cont curent de 4% din PIB pentru 2009, care va fi acoperit in proportie de 85% de investitii straine directe, de circa 4 miliarde de euro.

In prima jumatate din acest an, investitiile straine directe au finantat in totalitate deficitul de cont curent, inregistrand o valoare de 2,9 miliarde de euro, la un nivel de aproape jumatate din investitiile realizate anul trecut in aceeasi perioada, de 5,1 miliarde de euro.    

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO