Eveniment

Ţara din zona euro cu şomaj record, dar fără şomeri. Cum au dispărut 4.2 milioane de oameni din liste

Ţara din zona euro cu şomaj record, dar fără şomeri....

Autor: Pro TV

28.01.2014, 13:26 2257

Milioane de oameni din zona euro au renuntat sa-si mai caute de munca si ingroasa randurile somerilor fara sa apara in statisticile oficiale.

Economistii anticipeaza ca somajul din zona euro a stagnat in decembrie la 12,1%, un maxim istoric, cu aproximativ 19 milioane de someri, situatie similara celei din noiembrie.

Potrivit unei analize Bloomberg, statistica oficiala a Eurostat nu include cateva milioane de oameni care, desi nu muncesc, nu se incadreaza in metodologia institutiei. Eurostat defineste somerul drept o persoana care a cautat de munca in ultimele patru saptamani si poate incepe lucrul in viitorul imediat, in termen de maximum doua saptamani.

Astfel, numarul total de persoane care fac parte din forta de munca a zonei euro dar nu lucreaza ar fi de 31,2 milioane, estimeaza Bloomberg. In acest total se incadreaza cei 19 milioane de someri "oficiali" si alte peste 12 milioane de oameni care fie au renuntat sa mai caute de munca, fie nu pot merge la lucru in viitorul apropiat, din diferite motive.

Cea mai grava situatie se gaseste in Italia, unde numarul persoanelor care nu lucreaza, dar nu se incadreaza in definitia oficiala a somajului a ajuns la 4,2 milioane. Astfel, pentru a treia mare economie din zona euro, asa-numita rata de neutilizare a fortei de munca se ridica la 24%, de aproape doua ori mai mare fata de rata oficiala a somajului, de 12,7%.

Citiţi mai multe detalii pe www.stirileprotv.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO