Eveniment

Taranii fara firma nu mai primesc sprijin financiar din partea statului

Taranii fara firma nu mai primesc sprijin financiar din partea statului
22.04.2010, 00:00 267

"Ordonanta face parte din strategia guvernului de reducere aevaziunii fiscale, dar si de fiscalizare a unui sector economicimportant, apreciindu-se ca in acest moment aproximativ 70% dinsector este nefiscalizat. Ministerul Agriculturii aplica politicaUniunii Europene care stipuleaza ca niciun producator agricol carenu este platitor de taxe nu poate primi sprijin financiar. Avand invedere ca perioada de gratie se incheie la 25 aprilie 2010, punereain practica a acestei conceptii este obligatorie", au declaratreprezentantii ministerului prin intermediul biroului de presa.

Piata neagra de peste 1 mld. euro

Agricultura contribuie cu putin peste 6% la PIB, iar piataneagra doar in sectorul cerealier depaseste un miliard de euro,potrivit autoritatilor. De la inceputul anului ministrul de resortMihail Dumitru a anuntat o serie de masuri care sa dirijeze baniieuropeni si locali catre agricultura intensiva, anuntand caterenurile nelucrate vor fi scoase de pe lista celor subventionate.De asemenea, pentru acordarea ajutoarelor directe la hectar,secretarul de stat Adrian Radulescu a spus ca fermierii mari, cucel putin 1.000 de hectare, vor fi primii care vor primi banii.

In timp ce Ministerul Agriculturii asigura ca obligativitateainregistrarii producatorilor ca persoana fizica autorizata,intreprindere individuala sau familiala se adreseaza doar celorinteresati in a obtine sprijin financiar, federatiile importanteale producatorilor agricoli au reactionat puternic anuntand caaceasta ordonanta le va interzice taranilor sa isi mai vanda marfain piete si targuri daca nu sunt inregistrati la RegistrulComertului.

"Efectul imediat va fi acela ca producatorul agricol mic isi vavinde productia intermediarilor, ceea ce va facilita profitul rapidal celor din urma si saracirea taranului, in conditiile in care nuse mai aloca niciun sprijin de la bugetul de stat producatoriloragricoli, iar subventiile se platesc cu mari intarzieri", a anuntatNiculae Stefan, presedintele Federatiei Agrostar, care cuprinde38.000 de membri din agricultura, viticultura, horticultura sizootehnie.

In pietele Sectorului 5 din Capitala (Piata Rahova, Cotroceni siFerentari) sunt 300 de producatori agricoli si 60 de societaticomerciale, asociatii familiale, persoane fizice autorizate , mareparte din acestia fiind intermediari care cumpara de la producatorisau importa si vand ulterior in piete, potrivit AdministratieiPietelor Sector 5.

Raspunsul Ministerului agriculturii la precizarile Federatiei afost scurt: "Taranii sunt liberi sa isi vanda oriunde marfa pe careo produc in curtea lor, prin intermediul certificatului deproducator eliberat de primarie, fie ca este vorba de piete,targuri sau marginea drumului, atata timp cat nu vor cere ajutoarede stat daca nu platesc taxe".

In prezent, pe langa subventia pe teren agricol fermieriiprimesc ajuror pe cap de animal daca lucreaza in zootehnie sausubventia pe kilogramul de legume daca lucreaza in horticultura sitrimit marfa catre procesator. Restul ajutoarelor de stat au fosteliminate incepand cu acest an.

Dan Damian din Hunedoara cultiva 15 hectare de teren agricol cugrau si porumb ca persoana fizica si spune ca inregistrarea sa capersoana fizica autorizata (PFA) l-ar duce la faliment.

"Platesc impozit anual pe teren 90 de lei/ha. Separat platesc petractor, combina, iar daca fac prestari servicii, dau alta taxa.Prefer sa vand marfa prin intermediul site-urilor de anunturiagricole sau direct din teren, pentru ca dau tona de porumb cu 600de lei. M-au mai sunat companii sa dau pe borderou sau cu plata la30 de zile, dar pretul pe care mi l-au oferit era mult prea mic-450 de lei/tona. Nu-mi mai ramanea decat 100 de euro la hectar, asaimi raman 300-400 de euro", spune producatorul. Impozitul pe hectareste stabilit de fiecare consiliu local in functie de plafonulminim si maxim hotarat in legea-cadru din Codul fiscal.

Producatorii au alte solutii

Ca Dan Damian sunt mii de producatori, care pe langa taxele siimpozitele pe teren, utilaje sau subventiile primite ar trebui samai plateasca impozit daca s-ar inregistra ca PFA sau ca societatecomerciala sau daca s-ar asocia cu alti producatori.

"Problema nu este la taran, ci in zona celui carecomercializeaza pentru ca nu factureaza. Solutia din parteastatului ar fi sa se faciliteze asocierile prin neplata timp detrei ani a impozitelor la stat pentru capitalizarea fermierilor,prin neimpozitarea subventiilor, prin legea creditului agricol,prin TVA redus la 5% si taxarea inversa a acestuia, metode cuefecte asupra intermediarilor", este de parere Niculae Stefan,presedintele Agrostar, care solicita exceptarea micilor producatoride la prevederile ordonantei de urgenta.

In prezent, un milion de gospodarii detin doua-trei hectare, au1-2 vaci si 2-3 porci. Pentru a deveni Persoana Fizica Autorizata,un fermier trebuie sa plateasca o taxa de 200-300 de lei, potrivitlui Emilian Duca, partener la firma de consultanta BDO Tax. Maimult, daca doreste sa isi vanda produsele in piete este obligat sase doteze cu casa de marcat. "Ca persoana fizica autorizata nu estiobligat sa ai angajati, dar vei plati impozit de 16%. Daca nu facicomert ocazional, adica daca vinzi zilnic sau saptamanal in piete,vei fi obligat sa ai si casa de marcat", spune Duca.

Noi reguli pentru fermieri

  • Agricultorii trebuie sa se inregistreze ca persoana fizicaautorizata, intreprindere individuala sau familiala daca vor sa maiprimeasca ajutoare de stat
  • Pentru inregistrarea ca PFA, taxa este de 200-300 de lei
  • Cine vinde in piete si primeste subventii de la stat va trebuisa aiba casa de marcat
  • Doar terenul lucrat mai primeste subventii directe la hectar dela stat
  • Banii pe hectar de la Uniunea Europeana se dau tuturor celorcare detin teren, indiferent daca au statut juridic sau nu

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO