Eveniment

Tariceanu spera ca listarea participatiilor minoritare ale statului sa ajute Bursa sa intreaca piata valutara

Tariceanu spera ca listarea participatiilor minoritare ale statului sa ajute Bursa sa intreaca piata valutara

Calin Popescu-Tariceanu, primul-ministru: Vedem din ce in ce mai multi investitori financiari care cumpara actiuni in companii romanesti, insa adevarul e ca astazi piata valutara este de peste cinci ori mai mare decat piata de capital.

22.10.2007, 19:43 15

"Prin AVAS, statul este actionar minoritar in peste 300 de companii listate sau care urmeaza sa fie listate. Compania de asigurari Asirom este probabil cel mai mare exemplu", a declarat Tariceanu cu ocazia unui cocteil cu investitorii organizat de compania americana de televiziune CME la Bucuresti.
AVAS inca detine aproape 8% din Asirom.
Premierul se asteapta la un adevarat "boom" anul viitor pe bursa odata cu listarea unei parti din actiunile Fondului Proprietatea. "Odata listat, Fondul Proprietatea va reprezenta o oportunitate unica pe piata de capital romaneasca, permitand realizarea unor investitii sigure in sectoare economice vitale".
El remarca discrepanta dintre volumul pietei valutare interbancare si cel al tranzactiilor bursiere.
"Vedem din ce in ce mai multi investitori financiari care cumpara actiuni in companii romanesti, insa adevarul e ca astazi piata valutara este de peste cinci ori mai mare decat piata de capital. Dupa noua luni din acest an, tranzactiile valutare au atins un volum de circa 170 mld. euro."
Seful Executivului afirma ca raportul trebuie inversat prin majorarea ponderii detinute de capitalizarea bursiera. "Aceasta va da companiilor care opereaza in Romania sanse de dezvoltare in viitor prin accesarea unor resurse financiare mai mari", a spus Tariceanu, promitand ca Guvernul va continua pasul facut prin listarea Transelectrica. El a mentionat un clasament al Federatiei Europene a Burselor in care Romania ocupa la jumatatea anului locul zece din 22 de tari din punctul de vedere al cresterii principalului indice bursier, dupa Spania, Norvegia, Suedia si Austria, dar inaintea Ungariei si Cehiei. Indicele BET a urcat cu 20% in primul semestru, dupa o crestere de 22,23% in 2006.
"Stim ca acesta este doar inceputul pe o piata emergenta. Guvernul stie ca sistemul corporatist este coloana vertebrala a dezvoltarii economiei."
Tariceanu a repetat intentia actualei echipe de la Palatul Victoria de a mentine cota de impozit de 16% pe profit si pe venitul persoanelor fizice, sustinand ca aceasta a dus la largirea bazei de impozitare si la cresterea veniturilor bugetare, ceea ce permite cheltuieli publice mai mari.
Romania inregistreaza in 2007 al optulea an consecutiv de crestere economica, inca Tariceanu crede ca ritmul de majorare al PIB se va mentine la 6-7% pana in 2010.
De asemenea, el considera ca Romania a devenit deplin competitiva in sectoare precum IT&C, industia auto si cea bancara, proba fiind investitiile facute de companii puternice precum Renault, Microsoft, Nokia sau Ericsson.
Tariceanu afirma ca una dintre consecintele cresterii economice este atingerea unei dinamici a consumului privat in jurul a 10% in ultimii ani. "In aceste conditii nu este nicio surpriza sa vedem piata media crescand cu 33% in 2006 si 2007, pe fondul imbunatatirii standardului de viata si al nivelului de educatie al romanilor."
Nu in ultimul rand, el a reamintit intentia Guvernului de a finaliza mult-promisa noua lege a investitiilor, conforma cu regulile UE.
Legea va stabili cadrul general pentru acordarea de ajutoare de stat. Zonele prioritare vizate sunt: dezvoltarea regionala, protectia si reabilitarea mediului, dezvoltarea resurselor umane si promovarea incluziunii sociale.
Guvernul a adoptat recent un memorandum propus de Ministerul Economiei si Finantelor privind 4 scheme de ajutor de stat. Beneficiare vor fi circa 5.500 de companii, care vor putea primi in perioada 2007-2011 ajutoare de stat insumand pana la 3 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO