Eveniment

Temutele tancuri ce au luptat împotriva lui Saddam Hussein ar putea veni în curând după Vladimir Putin

Tancurile temute ce au luptat împotriva lui Saddam Hussein ar putea veni în curând după Vladimir Putin

Autor: Gabriel Negreanu

03.02.2024, 20:44 3732

Un raport din mass-media din Balcani susţine că Kuweitul ar fi început să transfere o parte sau toate cele 149 de tancuri M-84AB, pe care le-a cumpărat din fosta Iugoslavie, câtre fabrica croată Djuro Djakovic, unde au fost asamblate pentru prima dată în anii 1980.

Acolo, se presupune că vor fi recondiţionate - şi, eventual, modernizate - înainte de a pleca la luptă împotriva forţelor ruseşti din Ucraina.

Rapoarte despre acest aranjament au apărut în presa sârbă, iar şase dintre M-84AB-urile kuweitiene de culoare cafeniu ar fi fost văzute transportate pe camioane cu remorcă prin Slovenia până în Croaţia. Cu toate acestea, presupusul transfer nu a fost confirmat de părţile implicate, relatează Yahoo News.

Dacă raportul este corect, acesta va fi al doilea război al acestor tancuri pentru a elibera un teritoriu de la o armată invadatoare hotărâtă să cucerească. În 1991, acestea au fost folosite de trupele kuweitiene în exil pentru a ajuta la eliberarea ţării lor de sub ocupaţia irakiană.

M-84 a fost versiunea iugoslavă a tancului T-72 al Uniunii Sovietice, construită pe bază de licenţă. Acest lucru înseamnă că ar fi relativ uşor de integrat în serviciu pentru Ucraina, care operează deja multe variante diferite de T-72.

Un transfer major de M-84 ar putea fi un plus pentru forţele ucrainene, în condiţiile în care livrările de tancuri occidentale încetinesc la intrarea în cel de-al treilea an de la invazia pe scară largă a Rusiei. În plus, varianta M-84AB din Kuweit se mândreşte cu un motor semnificativ mai puternic, un blindaj mai rezistent şi un sistem de control al focului superior în comparaţie cu primele T-72.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO