Eveniment

Tensiuni în Extremul Orient. China şi Coreea de Nord îşi agresează vecinii şi s-au tras focuri de avertizare

gov.tw

Autor: Alexandru Stan

26.12.2022, 23:44 144

Duminică, pe 25 decembrie, China a trimis 47 de avioane peste linia mediană a strâmtorii Taiwan, cea mai mare incursiune a sa în zona de apărare aeriană a Taiwanului din ultimele luni.

CNN transmite că Beijingul îşi intensifică eforturile de normalizare a operaţiunilor militare agresive din jurul insulei ce-şi menţine autonomia. 

Incursiunile au fost efectuate de 42 de avioane de luptă J-10, J-11, J-16 şi Su-30, două avioane de patrulare maritimă Y-8, o aeronavă KJ-500 pentru avertizare, precum şi de şapte drone militare CH-4 şi  WZ, potrivit ministerului taiwanez al Apărării.

Acesta a adăugat că un total de 71 de avioane chineze au fost observate în jurul insulei şi că armata taiwaneză a răspuns prin trimiterea de avioane de patrulare aeriană de luptă, nave marine şi sisteme de rachete terestre.

Şi Coreea de Nord şi-a agresat vecinul de Crăciun. violându-i spaţiul aerian cu drone. 

Coreea de Sud a trimis imediat avioane de război şi elicoptere de atac care au tras focuri de avertizare după ce dronele nord-coreene i-au încălcat spaţiul aerian, a declarat armata sud-coreeană.

Coreea de Sud a urmărit dronele care treceau din Coreea de Nord peste ceea ce este cunoscută drept linia de demarcaţie militară dintre cele două ţări, după ce le-a detectat pe cerul oraşului Gimpo, în jurul orei 10:25 (01:25 GMT), a transmis armata.

În timp ce se luptau pentru a contracara dronele, un avion de atac uşor KA-1 din Coreea de Sud s-a prăbuşit la scurt timp după ce a părăsit baza sa Wonju din estul ţării, a declarat un oficial al ministerului apărării. Cei doi piloţi ai săi au reuşit să scape înainte de accident şi se află la spital.

Ministerul Transporturilor din Coreea de Sud a declarat mai devreme că zborurile de pe aeroporturile Incheon şi Gimpo au fost suspendate în urma unor solicitări din partea armatei, transmite The Guardian

În 2022 s-au petrecut cele mai tensionate incidente în Extremul Orient din ultimele decenii. China a înconjurat Taiwanul după vizita fostului speaker american din Congres  Nancy Pelosi, iar Coreea de Nord a testat rachete balistice şi a efectuat manevre aeriene, încălcând spaţiul aerian al Japoniei şi Coreii de Sud. După cinci decenii, pacea din Extremul Orient pare să fie compromisă ca urmare a actelor de agresiune comise.

În 2023 se împlinesc 50 ani de la încheierea acordurilor de la Paris care au negociat finalizarea războiului din Vietnam (1955-1975, Statele Unite intervenind între anii 1965 şi 1973) şi 70 ani de la încetarea războiului dintre Coreea de Nord şi Coreea de Sud (1950-1953).

Războiul din Vietnam şi războiul din Coreea au fost cele mai sângeroase conflicte derulate pe durata Războiului Rece dintre SUA şi URSS, respectiv RPC, rezultând moartea a 5 milioane de persoane în total între anii 1950 şi 1975. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO