Eveniment

Teodor Meleşcanu, propunerea PSD pentru locul lui Tăriceanu, a fost ales preşedinte al Senatului în turul II

Teodor Meleşcanu, propunerea PSD pentru locul lui Tăriceanu, a fost ales preşedinte al Senatului în turul II

Autor: Diana Grigore, Mediafax

10.09.2019, 18:11 440

Senatorul ALDE Teodor Meleşcanu a fost ales preşedinte al Senatului, obţinând în turul II 73 de voturi. Propunerea aparţine PSD.

„134 senatori şi-au exprimat votul. două voturi au fost nule. Teodor Meleşcanu 73 voturi. Gorghiu 59 de voturi. Ca urmare a faptului că a întrunit la al doilea tur de scrutin votul majorităţii senatorilor prezenţi este ales în funcţia de preşedinte al Senatului, domnul Teodor Meleşcanu”, a anunţat senatorul USR George Dircă, membru în comisia de numărat al voturilor.

Alina Gorghiu le-a mulţumit senatorilor pentru susţinere.

„E o bătălie pe care idn punctul meu de vedere a pierdut-o PSD. Aţi pierdut şefia Senautului pentru un om din alt grup parlamentar. Mă bucur că putem spune ferm că partidele de opoziţie au dat dovadă de coerenţă, de coeziune şi au făcut un prim pas pentru succesul moţiunii de cenzură”, a afirmat Gorghiu, după rezultatul votului.

La primul tur au fost 67 voturi pentru Teodor Meleşcanu, 49 pentru Alina Gorghiu, 13 pentru Ion Popa şi cinci voturi nule.

Potrivit articolului 23 din regulamentul Senatului: „Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret, cu buletine de vot pe care sunt înscrise, în ordinea descrescătoare a mărimii grupului parlamentar, numele şi prenumele tuturor candidaţilor propuşi de liderii grupurilor parlamentare. Fiecare grup parlamentar poate face o singură propunere. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor prezenţi”.

Totodată, regulamentul prevede că „dacă niciun candidat nu a întrunit numărul de voturi necesar se organizează noi tururi de scrutin, la care participă primii 2 candidaţi care au obţinut cel mai mare număr de voturi sau, după caz, toţi candidaţii care s-au clasat pe primul loc, la egalitate de voturi, ori primul clasat şi toţi candidaţii care s-au clasat pe locul al doilea, cu un număr egal de voturi. Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a obţinut votul majorităţii senatorilor prezenţi. Constatarea rezultatelor votului şi întocmirea procesului-verbal se fac de către o comisie constituită din câte un reprezentant al fiecărui grup parlamentar”.

AFACERI DE LA ZERO